Розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум, українці запитують, чому за наявності стажу та хорошої зарплати пенсія мінімальна.

До експертів "На пенсії" звернулася Ірина із Запоріжжя, яка розповіла, що у 2012 році їй виповнилося 50 років. Жінка планувала вийти на пільгову пенсію, але роботодавець змусив її доопрацювати ще один рік.

Пенсіонерка. Фото: Youtube
Пенсіонерка. Фото: Youtube

Пішла на пенсію в 51 рік, її призначили практично в мінімальному розмірі. Є 38 років загального стажу, з них 13,5 шкідливого - працювала на заводі. Зараз отримую лише 3552 гривні. Із них 2 тисячі йде на квартплату, 1 тисяча – на ліки. За шкідливістю потрібно лише 7,5 року, а в мене на 5 років більше, але за них не доплачують, - пише жінка.

На запитання відповів незалежний консультант та експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін. Він припустив, що Ірина вийшла на пенсію за категорією №2, стаж за якою дає право лише на зниження пенсійного віку та інших пенсійних переваг, на жаль, не передбачає.

Популярні новини зараз
Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає
Показати ще

Гроші, гривні: фото informator.ua
Гроші, гривні: фото informator.ua

Згідно з чинним законодавством, стаж дає право отримувати пенсію у розмірі лише 38% від зарплати. При цьому сама зарплата, яку окремо враховують при розрахунку виплат, може бути насправді не такою й високою, як би хотілося.

З 1 березня 2024 року було проведено індексацію та підвищення пенсійних виплат, згідно з Постановою №185 Кабінету Міністрів України Про індексацію пенсійних та страхових виплат та додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш уразливих верств населення у 2024 році. Коефіцієнт індексації становить приблизно 8%, отже, у середньому пенсії зросли на 322 грн.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Також цього року відбулося зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – з 2093 грн. до 2361 грн. У зв'язку із цим збільшився розмір мінімальної пенсії за віком. Тепер розмір мінімальної пенсії в Україні становить 2725 грн.

Загалом розмір пенсії в Україні цього року становить:

  • мінімальна пенсія – 2 725 грн;
  • середня пенсія - 5717 грн;
  • найбільша пенсія – 23 610 грн.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Нагадаємо про перерахунок пенсій: як перевірити результати

Раніше ми повідомляли, що українцям проіндексували виплати: у Пенсійному фонді відповіли, коли будуть гроші