2024 року в Україні для виходу на "заслужений відпочинок" потрібно мати 31 рік стажу, проте трапляються випадки, коли людина може втратити частину стажу і залишитися без законних виплат. На цей раз наші читачі дізнаються, які помилки в оформленні трудової книжки можуть призвести до відмови у нарахуванні стажу та як їх виправити детально пояснили у Пенсійному фонді.

Про це розповіли експерти з пенсійних питань із порталу "На пенсії".

Отримання пенсійного посвідчення, скріншот з відео
Отримання пенсійного посвідчення, скріншот з відео

Насамперед варто зазначити, що стаж від 1 січня 2014 року підтверджується даними про сплату страхових внесків. А ось стаж до зазначеної дати, як і раніше, — даними трудової книжки та іншими паперовими документами. Якщо в трудовій допущено помилку, то це може стати причиною втрати частини стажу.

Обов'язково зверніть увагу у трудовій книжці на такі речі:

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Коли людина прийнята на роботу, то має бути відповідний запис (дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер та дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), друк).

Якщо відбувалися зміни у назві підприємства чи його реорганізації, то про це також має бути запис. У трудовій книжці не повинно бути «повідомлень» іншим чорнилом до попередніх записів про прийняття чи звільнення.

Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK
Трудова книжка, facebook.com/gazetaPK

Таке повідомлення важливо правильно оформити окремим записом. Запис має бути завірений належним чином – "доданій інформації вірити", печатку та підпис уповноваженої особи.

При зміні прізвища важливо вказати назву документа, згідно з яким відбувається зміна, а також вказати, ким і коли його видано. Щодо виправлення помилок у трудовій книжці, то робити це можуть лише роботодавці, які власне такі неточні записи і припустилися.

Також із 2021 року в Україні з'явилася електронна трудова книжка. Щоб у Пенсійному фонді був заздалегідь весь стаж людини не лише за періоди роботи після 1 січня 2004 року, а й до вказаної дати, роботодавці надсилають до Пенсійного фонду скановані копії трудових книжок своїх працівників.

Якщо ви офіційно не працюєте, копії своїх паперових документів про стаж можете завантажити самостійно на портал електронних послуг Пенсійного фонду.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Також у ПФУ зазначили, що рішення про зарахування стажу на підставі паперових чи відсканованих документів все одно ухвалює посадова особа, тобто працівник Пенсійного фонду, а не комп'ютер.

Тут все залежить і від того, як зроблено записи, і від того, наскільки прискіпливим буде конкретний працівник. Втім, будь-яке рішення державного органу завжди можна оскаржити у вищій інстанції чи судовому порядку.

Нагадаємо, за стаж тепер "платимо" більше: що змінилося у тарифах на пенсійні внески в Україні.

Раніше повідомлялося, що індексація вдарила не тільки по пенсіях: кому ще чекати підвищення.

Також, ось скільки ви отримуватимете: розмір підвищення змусить плакати більшість пенсіонерів.