Нещодавно в Україні пройшли сильні заморозки, які відбулись в квітні. Ці заморозки суттєво вплинули на врожай фруктів, зокрема на кісточкові та ранні сорти яблук.

Вінницька область, де розташована велика частина садів, зазнала найбільших втрат. За оцінками аналітиків, в деяких господарствах потенційні втрати могли скласти більше ніж половину врожаю, особливо це стосується ранніх сортів яблук, таких як "Мельбурн" та "Женева".

На Львівщині зацвіли дерева, фото Depo.Львів
На Львівщині зацвіли дерева, фото Depo.Львів

Зимові сорти яблук, як виявилося, менше постраждали від морозів, і фермери сподіваються, що втрати будуть не такими значними. Проте, у низинах, де холодне повітря збиралося і затримувалося протягом ночі, температура опускалася до -3 °С і нижче, що спричинило серйозніші збитки.

В інших регіонах, наприклад у Чернівецькій області, заморозки також зачепили врожай, але збитки оцінюються на рівні 10-15%. Тут фермери зазначають, що заморозки завдали шкоди лише в окремих місцях, особливо у низинах.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Парша на яблуках, скріншот: YouTube
Парша на яблуках, скріншот: YouTube

У більшості інших областей України серйозних втрат не спостерігалось, оскільки нічні температури не досягли критичних показників. Тим не менш, в Миколаївській області фермери висловлюють занепокоєння щодо можливої втрати частини врожаю ранніх сортів черешні.

В Чернівецькій області садівники також побоюються, що не зможуть зібрати всі заплановані обсяги абрикосів через пошкодження від морозу.

Абрикоси, фото smak.ua
Абрикоси, фото smak.ua

Ці заморозки стали серйозним випробуванням для фермерів, і тепер вони мають оцінити масштаби збитків та знайти способи мінімізації втрат майбутнього врожаю.

Також наш портал інформував, як вберегти ялинки від "зимового грипу": кілька простих порад щодо догляду за хвойними деревами

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що українці точно будуть під захистом: які дерева потрібно обов'язково висадити перед будинком