Коли світло зникає, рахунки за електроенергію здаються заплутаними, а проблеми з проводкою не дають спокою, важливо знати, до кого звертатися. З реформою ринку електроенергії з 2019 року Обленерго виконують функції оператора системи розподілу електроенергії та піклуються про мережі.

То що це означає для нас, звичайних споживачів? "Прикарпаттяобленерго" відповіло на це питання.

ЖЕК, Znaj
ЖЕК, Znaj

Вони відповідальні за обслуговування трансформаторних підстанцій, ремонт ліній електропередач, а також відновлення електропостачання після планових або аварійних відключень.

Постачальник електроенергії відповідає за питання заборгованості, попередження про припинення електропостачання та тарифи на електроенергію.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

З іншого боку, балансоутримувач будинку бере на себе відповідальність за внутрішньобудинкові мережі, освітлення у під'їзді та розподільні щити.

Лічильник світла, скріншот: YouTube
Лічильник світла, скріншот: YouTube

Власники квартир відповідають за внутрішньоквартирну проводку. Це включає обслуговування електроприладів всередині квартири і дотримання стандартів безпеки.

Вуличне висвітлення, своєю чергою, передбачає відповідальність місцевого комунального підприємства чи органу місцевого самоврядування .

Таким чином, для ефективного вирішення питань з електропостачанням, оплатою та технічним обслуговуванням важливо знати, до кого саме звертатися залежно від характеру проблеми.