Жити з обмеженим електропостачанням доведеться ще довго. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, без Запорізької АЕС, яка окупована росіянами з лютого 2022 року, вимкнення електроенергії гарантовано продовжуватимуться протягом наступних двох зим.

Коли вимикають електроенергію, мобільний зв'язок страждає з двох причин: технічної і поведінкової. Як пояснює Юрій Мацик, директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Міністерства цифрової трансформації України, коли зникає світло, багато людей переходять на мобільний інтернет, що перевантажує мережу.

Мобільний. Фото з інтернету
Мобільний. Фото з інтернету

Більшість користувачів (80% трафіку) зазвичай користуються фіксованим інтернетом, а решта - мобільним. При зростанні навантаження мобільні мережі не можуть впоратися через обмежені частотні ресурси.

Коли зникає електроенергія, деякі базові станції можуть працювати на акумуляторах, але їх ресурс обмежений. Акумулятори забезпечують роботу від 2 до 5 годин, після чого їм потрібно до 8 годин на підзарядку. При частих відключеннях акумулятори не встигають заряджатися.

Популярні новини зараз
Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків
Показати ще

Мобільний інтернет / фото: Freepik
Мобільний інтернет / фото: Freepik

Генератори теж не вирішують проблему повністю. Для роботи однієї базової станції потрібно від 50 до 100 літрів дизпалива на добу, і не все обладнання можна підключити до генератора через його розташування (на дахах, освітлювальних опорах).

Чим довше немає електрики, тим більше проблем зі зв'язком і інтернетом. Мобільні оператори можуть відключати частину обладнання, щоб зменшити навантаження на мережу і пріоритизувати голосові послуги, оскільки 4G потребує більше енергії.

Нагадаємо, не тільки погода та забаганки обленерго: що ще впливає на те, що ви сидите без світла

Раніше ми писали про те, що світло вимкнуть тим, кому не вимикали раніше: "мажорних" споживачів електроенергії урівняють

Вам буде цікаво дізнатися відключень може стати більше: в "Укренерго" попередили всіх споживачів