Наші читачі вже знають, що в Україні підвищили тарифи на світ для населення та навіть для бізнесу. За словами експертів, такі зміни позначаться на кінцевому споживачі, тому що нова вартість кіловат-години буде врахована у більшості цін.

А тепер увагу експерти назвали продукти, які подорожчають найближчим часом.

Так, про це детально розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київхліб" Юрій Дученко.

Продукти / фото: Pixabay
Продукти / фото: Pixabay

Юрій Дученко повідомив, що до подорожчання електроенергії для галузі додаються й аварійні відключення. У наступні кілька місяців вартість хліба може підвищитися на 30%.

Популярні новини зараз
Війська Кім Чен Іна можуть увійти в Україну: чому потрібно "насторожитися" через союзництво РФ-КНДР В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило Пенсіонерів забезпечать тимчасовою підтримкою: додаткові виплати до кінця 2024 року
Показати ще

Справа в тому, що аварійні відключення призводять до збільшення шлюбу на виробництві, обладнання виходить з ладу. Не всі заводи можуть працювати на генераторах.

Дефіцит та збільшення вартості електрики призведе до підвищення цін на борошно, крупи та пластівці. Виробники зазнають збитків, особливо підприємства, які чесно на ринку працюють, офіційно оформлюють працівників та сплачують податки.

Бакалія, скріншот: YouTube
Бакалія, скріншот: YouTube

Співзасновник ТОВ "ТЕРРА" Олександр Ясинський зазначив, що покупці вже за 2-3 місяці відчують зміну цін на бакалійну продукцію.

Споживачам слід підготуватися і до подорожчання м'яса, ковбас та солодощів. Це пов'язано з тим, що всі харчові підприємства використовують електроенергію та платять за неї за договорами. Зростання витрат на оплату рахунків ФОП та юридичних осіб закладатимуть у ціни на товари.

Черга за ковбасою в магазині
Черга за ковбасою в магазині

Подорожчають не лише продукти, очікується підвищення вартості послуг. Зокрема, збільшаться суми у чеках у кафе та ресторанах. Вони потребують генерації в період відключень, і витрачають більше на бензин та дизельне паливо.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

Також не слід забувати про зміну курсу долара.

"Ми бачимо, як стрибнула гривня, перевищила позначку 40 грн. Це додатковий стимул інфляції та девальвації гривні. Тобто імпортні товари - ті ж овочі, фрукти зростуть у ціні. Сюди ж додаються проблеми з їх зберіганням за відсутності електрики", - пояснив фінансовий. аналітик Андрій Шевчишин.

Треба чекати на подорожчання електротоварів в Україні - світильників на акумуляторах, павербанках, сонячних панелях, інверторах. Попит зросте, а дефіцит на складах спричинить спекулятивну тенденцію на ринку.

Нагадаємо, енергетичний колапс загрожує м'ясу та яйцям: може вдарити по кишені покупців.

Раніше повідомлялося, віддамо набагато більше грошей: сир, сардельки та буженина знову подорожчали.

Також, кіло від 23 грн: супермаркети змінили ціни на борошно, цукор та сіль.