Минулого тижня відбулася знакова подія на валютному ринку України – офіційний курс долара США вперше в історії перевищив позначку 40 гривень.

Як пояснює експерт Андрій Шевчишин, НБУ дотримується політики керованого плаваючого курсу гривні, тобто самостійно визначає межі його коливань відповідно до ситуації на валютному ринку. При цьому регулятор має достатній запас "міцності" у вигляді золотовалютних резервів для впливу на курс національної валюти.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

Шевчишин провів паралелі з подіями наприкінці 2022 року, коли долар наблизився до позначки 39 гривень, після чого НБУ підвищив курсовий коридор. На цей раз аналогічно пройшов перехід до нового діапазону коливань долара після того, як його курс пробив рубіж 40 гривень.

На думку експерта, найближчим часом НБУ продемонструє де зупиниться нове курсове коливання. Ймовірно, новий коридор опиниться на рівні 41 гривні за долар або вище.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Гроші змусять повернути державі: українців попередили Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Курс валют, фото: Знай.ua
Курс валют, фото: Знай.ua

Водночас керівник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лісовий вважає, що у червні валютні коливання не будуть надто різкими. Він прогнозує, що зміни курсів основних валют не перевищать 2% від початкових значень місяця, тобто приблизно 1 гривню.

За оцінками Лісового, у червні валютні коридори на міжбанківському та готівковому ринках майже співпадатимуть: для долара США – в межах 40-41 гривня.

Нагадаємо, банки та магазини не візьмуть ці купюри: яких грошей не позбутися українців

Як повідомляв "Знай.uа", українцям заплатять, щоб вони виїхали з Європи: має бути виконана одна умова

Знай.ua писав, підвищення податків, нові субсидії та обмеження: як змінилося життя українців з 1 червня