Через демографічні проблеми держава не зможе платити високі соціальні пенсії, тому українцям варто вже зараз відкладати кошти на життя в похилому віці та готуватися працювати стільки, скільки буде можливо.

Про це перший заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак розповіла в ефірі одного із українських телеканалів.

Дарина Марчак. Фото: скриншот Facebook
Дарина Марчак. Фото: скриншот Facebook

Вона запевнила, що держава продовжуватиме платити пенсії із солідарної пенсійної системи, проте вони будуть невеликими.

"Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах - це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона здійснює накопичення за життя", - сказала заступник міністра.

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних
Показати ще

Пенсіонери, фото: Знай.ua
Пенсіонери, фото: Знай.ua

Марчак наголосила, що у США солідарних пенсій взагалі немає і громадяни мають накопичувати кошти для життя на пенсії самостійно.

"В Україні ми маємо побудувати три елементи пенсійної системи: солідарні пенсії вже є... Крім того, нам треба розпочинати роботу над запровадженням загальнообов'язкової накопичувальної пенсійної системи, бо демографічна ситуація у нас уже зараз дуже критична. У нас сьогодні один платник податків забезпечує пенсію для одного пенсіонера. Надалі ситуація, швидше за все, погіршуватиметься", - розповіла чиновниця.

Тому вона рекомендувала українцям уже зараз почати відкладати додаткові кошти на пенсію та готуватись працювати, поки це буде можливо.

"Тому перше - здійснювати накопичення для себе, навіть поки немає ще накопичувальної обов'язкової системи, накопичувати на свій власний рахунок", - порадила заступник міністра.

"Друге - ми маємо бути країною активного довголіття. Тобто ми маємо бути зацікавлені і маємо бути здатними працювати так довго, як ми зможемо. Загальний пенсійний вік в Україні сьогодні коливається від 60 років до 65. Часто ми маємо ситуацію, коли люди достроково виходять на пенсію. Але, як суспільство, ми маємо готуватися до того, що кожен з нас заробляє собі на життя, є активним економічно, соціально, так довго, як може, і виходить на пенсію вже справді тоді, коли фізично не може себе забезпечувати. , – додала Марчак.

Нагадаємо, освітян почнуть звільняти: хто в черзі залишити свій стіл порожнім.

Раніше повідомлялося, як змінилися правила пенсійного стажу в Україні.

Також, ПФУ оголосив про доплати пенсіонерам: "бонуси" одразу за два місяці.