У 2024 році власники домашніх тварин мають бути особливо обачними, адже будь-яке порушення може обернутися значними штрафами. Відсутність повідця або намордника, неприбрані фекалії, заподіяння шкоди іншим особам, жорстоке поводження – все це може стати причиною для накладення штрафу.

Деякі породи собак, зокрема вівчарки, бульдоги, вовкодави, добермани, мастифи та ротвейлери, вважаються небезпечними і мають вигулюватися тільки у наморднику і на повідку. Вигул такої собаки без необхідного захисту може коштувати власнику від 170 до 340 гривень штрафу. Якщо порушення допустила посадова особа, штраф складе від 340 до 850 гривень. При повторному порушенні суми збільшуються до 340-510 гривень для приватних осіб і 510-1020 гривень для посадовців.

собака з господарем
собака з господарем

Собаки повинні вигулюватися лише у спеціально відведених для цього місцях. Вигул тварин без повідця і намордника у невідповідних місцях карається штрафом від 170 до 340 гривень. Також ці суми застосовуються до власників, які не прибирають за своїми тваринами на вулиці, оскільки закон зобов’язує їх підтримувати чистоту.

Якщо ваш улюбленець заподіє шкоду іншій людині, штраф буде значно більшим – від 3 400 до 5 100 гривень. До вирішення ситуації тварину можуть конфіскувати. Такі заходи спрямовані на захист людей від потенційно небезпечних тварин.

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

За жорстоке поводження з тваринами закон також передбачає серйозні покарання. Це стосується не лише фізичних знущань, але й залишення тварини на тривалий час у несприятливих умовах, як-от на спеці або у холоді. Штраф за такі дії складає від 3 400 до 8 500 гривень, а в деяких випадках можливий адміністративний арешт до 15 днів. Особливо жорстоких власників, які вчиняють такі дії в присутності дітей, можуть ув’язнити на строк до 8 років.

Нові законодавчі вимоги

У 2021 році в Україні було ухвалено новий закон, що регулює відповідальність за негуманне поводження з тваринами. Закон забороняє:

  • Відкривати пересувні цирки, зоопарки та виставки з тваринами.
  • Дарувати тварин як призи.
  • Використовувати негуманні методи дресирування.
  • Використовувати тварин у рекламі розважальних закладів та закладів харчування.
  • Прив’язувати тварин до автомобіля або інших конструкцій при температурі вище +20°C або нижче -5°C.
  • Залишати тварин без нагляду у громадських місцях, біля магазинів чи зупинок.
  • Пропагувати жорстоке поводження і здійснювати незаконні дії з тваринами.

У цьому законі вперше офіційно введено поняття "каліцтво тварини" і "тілесне ушкодження тварини". Ці норми застосовуються не тільки до домашніх улюбленців, але й до сільськогосподарських, безпритульних і диких тварин.

Нагадаємо, У когось з українців можуть легко заарештувати житло під час війни: головне "не переборщити"

Також, Як отримати відшкодування за несправедливу затримку заробітної плати