Українська енергосистема отримала значні пошкодження внаслідок повномасштабної війни з росією, що триває, є одними з найбільших пошкоджень з початку конфлікту.

Міністр енергетики України Герман Галущенко під час телемарафону повідомив, що всього країна вже втратила близько 8 гігават потужностей.

Це дуже велика цифра, яка могла б призвести до критичних наслідків, таких, як тотальний блекаут у багатьох інших країнах світу.

За словами міністра, ці втрати є результатом атак на інфраструктуру, і вони істотно впливають на здатність енергосистеми функціонувати нормально.

Світло, скріншот: YouTube
Світло, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Однак, незважаючи на важкі обставини, електроенергія все ще подається споживачам, і система залишається збалансованою завдяки надзвичайним заходам та вмілому управлінню.

Галущенко також наголосив, що українцям слід готуватися до складних умов цієї зими, враховуючи поточний стан енергосистеми та можливість подальших пошкоджень чи втручань:

"Буде складно втримати систему без обмежень, особливо взимку. Треба також враховувати, що ми нині фіксуємо ситуацію станом на зараз, а ситуацію до зими з урахуванням наступних обстрілів або їх впливу на систему важко передбачити. Але очевидно, що буде ще додатковий негативний вплив на систему. Тому ситуація буде складна."

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Міністр закликав громадян бути готовими до різних сценаріїв та наголосив на важливості енергозбереження та використання доступних ресурсів з максимальною ефективністю.

Ці кроки важливі для того, щоб під час війни Україна могла нормально функціонувати та забезпечувати безпеку та стабільність своїх громадян.

Нагадаємо, що перший етап підвищення тарифів на світ уже "дихає" нам у спину.

Вам буде цікаво дізнатися платити до 4,5 гривень за кіловат: експерти попередили про підвищення тарифів на світ