Буквально не всіх сфер життя українців відбивається героїчний опір російським окупантам. У цьому плані комунальні послуги стали винятком. Цього разу наші шановні читачі, котрі уважно стежать за своїми платіжками, дізнаються, які будуть тарифи вже цього року.

Українські журналісти одного з телеканалів спробували дізнатися в експертів у сфері комунальних послуг, чи можливе значне збільшення комунальних тарифів.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Скільки буде коштувати вода

Оскільки тарифи на воду не переглядалися вже три роки, то, за очікуваннями експертів, першою підніметься ціна на водопостачання. Асоціація водоканалів вже повідомила про мільярдні збитки та наполягає на збільшенні тарифів.

На думку експерта з Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, тариф на воду в середньому може зрости до 100-150 гривень за м³. Справа в тому, що водоканали вже нагромадили значну заборгованість постачальникам енергії через подорожчання електроенергії.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Що буде з ціною на світ

Очікується, що вартість електроенергії на першому етапі може стати вищою на 30%. Тобто з 2,64 грн/кВт ціна може зрости до 3,5 грн/кВт. Однак, на думку експертів, «реальна комерційна ціна з огляду на розподіл електроенергії та інші витрати становить понад 6 грн».

Тарифи на газ / фото: Pixabay
Тарифи на газ / фото: Pixabay

Якою буде вартість газу

Тариф на газ, швидше за все, залишиться незмінним.

"Вони поки що захищені законом, який був прийнятий ще у серпні 2022 року, згідно з яким накладено мораторій на зростання тарифів на теплопостачання, на гарячу воду та на розподіл газу", - вважають експерти.

Але в довгостроковій перспективі подорожчання газу неминуче, оскільки встановлений тариф для населення нижчий за ринкову ціну.

"Підняття тарифів під час війни може викликати певний соціальний вибух. Зазвичай тарифи на електроенергію намагаються піднімати влітку, тому 1 червня-1 липня – це орієнтовні дати, коли можуть піднятися тарифи на електроенергію, а можливо й на решту комунальних послуг", – попереджають експерти.

Нагадаємо, українці переплачують за газ величезні гроші: як позбутися завищених квитанцій.

Раніше повідомлялося, українцям дозволили контролювати борги та переплату за газ: важливу заяву "Нафтогазу".

Також, "космічні" суми у квитанціях "Нафтогазу": як простим українцям вирішити проблему.