Уряд пообіцяв до кінця опалювального сезону не підвищувати тарифи, але багато хто підозрює, що вже після відключення тепла потрібно готуватися до тарифних "випробувань". З "відрізанням" ЖКП і зовсім не стали зволікати. Компанія Yasno вже скористалася скасуванням мораторію, і вже повідомила, що починає відключати світло боржникам.

Цього разу пропонуємо нашим читачам дізнатися, які ж зміни у платіжках чекають на українців найближчим часом. Про це пише "Коротко Про".

Газ: третя платіжка та літнє подорожчання

Близько 98% українських побутових споживачів газу (12,4 млн. українських домогосподарств) є клієнтами Газопостачальної компанії "Нафтогаз України". Вони продовжують купувати паливо за гарантованою ціною 7,96 грн за кубометр, і тут поки що нічого не змінюється. Однак незважаючи на це, споживачі з лютого все ж таки почнуть платити більше.

Платіжка за газ. Фото: скрін youtube
Платіжка за газ. Фото: скрін youtube

Справа в тому, що українцям знову почнуть нараховувати плату за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Експерти кажуть, що для нас це не новина – такі нарахування проводилися до 2020 року. Але після появи двох платіжок вони «загубилися».

Популярні новини зараз
На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими
Показати ще

Нещодавно Міністерство енергетики та Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), нарешті прийняли необхідні документи, тож на споживачів чекає третя платіжка.

"Третю платіжку за газ мають отримати в лютому за січень усі власники квартир у багатоквартирних будинках. Але отримають її лише ті, хто провів загальні збори співвласників багатоквартирних будинків і визначилися з виконавцем послуг – інакше ця платіжка буде незаконною. Більшість цих грошей піде. на обстеження газових мереж та дуже невеликий ремонт", - розповів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Щодо суми, то вона залежить від конкретного будинку, його висотності, кількості квартир. На думку енергетичного експерта Юрія Корольчука, орієнтовно одна квартира має заплатити близько 300 грн за три роки.

Але це ще не все. Експерти не відкидають, що після закінчення опалювального сезону ціну на газ можуть підняти до 10-11 грн за куб.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Водоканали: тут уже все підготували

Експерти ринку кажуть, що у водоканалів для подорожчання вже все готове, тож підвищення тарифів на воду – лише питання часу. Втім, задля справедливості треба сказати, що і згодом уже визначилися: зростання тарифів на воду очікується з 1 квітня і з 1 липня.

Днями стало відомо, що НКРЕКП повернулася до розгляду питання щодо збільшення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. На засіданні 30 січня 2024 року регулятор схвалив початок процедури обговорення двоетапного зростання тарифів для низки водоканалів. Незважаючи на те, що в НКРЕКУ наголосили, що це не остаточне рішення, експерти у майбутньому зростанні не сумніваються.

"Можна не сумніватися, що у 2024-му зазначені водоканали піднімуть тарифи, багато хто – двічі, причому зростання буде серйозним. Це буде 20-30%, а деякі отримають у тарифі навіть +60%. При цьому за рахунок споживачів вирішуватимуть питання боргів водоканалів за електроенергію (а там загальні борги понад 3 млрд гривень). Тобто, замість того, щоб реформувати та знижувати витрати вирішили підняти тарифи. Тож споживачам залишається лише розкривати гаманці та готувати гроші", - прокоментував новини Олег Попенко.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Зростання тарифів на світ та відключення за несплату

Єдиною комунальною послугою, яка суттєво подорожчала після початку повномасштабної війни, є електроенергія. Нагадаємо, що з 1 червня 2023 року тариф зріс з 1,44 грн/кВт*година до 2,64 грн/кВт*година. При цьому градацію тарифів залежно від споживання відмінили – новий тариф встановили один для всіх.

Олег Попенко каже, що підвищення тарифу на електрику очікує на українців уже у травні-червні. Остаточне рішення ще не ухвалене, але, ймовірно, новий тариф буде в діапазоні 3,5-4 грн. Юрій Корольчук прогнозує, що тариф зросте приблизно до 3,50 грн/кВт*година.

Нагадаємо, заборгував за старим тарифом, а платити за новим - майже вдвічі більше? У Yasno пояснили важливий момент.

Раніше повідомлялося, "Нафтогаз" змінює дані у платіжках: на що слід звернути увагу.

Також, світло у 2024 році може подорожчати двічі – експерт попередив.