Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важливі новини. Справа в тому, що за прогнозом Нацбанку в Україні мораторій на підвищення деяких тарифів на ЖКП, особливо на газ для опалення, зберігатиметься протягом 2024 року.

Ще є інформація про прогнози на електрику, у цій галузі теж Нацбанк очікує на певне зростання цін.

Про це в інтерв'ю розповів голова НБУ Андрій Пишний під час розмови з "Останнім капіталістом", відео доступне у мережі YouTube.

Андрій Пишний, скріншот: YouTube
Андрій Пишний, скріншот: YouTube

"Базовий наш сценарій передбачає, що мораторій на підвищення деяких складових житлово-комунальних тарифів буде зберігатися. Зокрема, газ і опалення швидше за все збережуться на колишньому рівні весь 2024 рік. Натомість електроенергія... Ми закладаємо зростання цін на електроенергію", - сказав він.

Популярні новини зараз
З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

За його словами, саме збільшення цін на комунальні послуги є одним із факторів, що сприяють прогнозованому прискоренню інфляції у 2024 році, яка, за оцінками НБУ, становитиме приблизно 8,6%.

Важливо розповісти, що ще 9 січня Кабінет міністрів України скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та стягнення заборгованості по ЖКП населенню у разі несплати.

При цьому дія мораторію зберігатиметься на прифронтових територіях та в районах, де йдуть активні бойові дії. Перші відключення світла розпочнуться вже наприкінці січня і стосуватимуться насамперед тих, хто не платив місяцями.

Нагадаємо, чиновники виправдалися, чому скасовано мораторій на заборону відключення електроенергії: "Сприйняли як можливість...".

Раніше повідомлялося, тарифи на газ: скільки доведеться платити у лютому і коли може відбутися підвищення.

Також, платити доведеться майже на 50% більше: українцям анонсували подорожчання комуналки.