Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році країни Європейського Союзу надали тимчасовий захист мільйонам біженців, що рятувалися від війни.

За даними Євростату , на кінець лютого 2024 року в країнах ЄС перебувало понад 4,2 мільйони українців, які мали цей статус. Найбільше біженців прийняли Німеччина (1,29 мільйона осіб або 30,4% загальноєвропейського показника), Польща (957 тисяч або 22,6%) та Чехія (385 тисяч або 9,1%). Протягом січня-лютого поточного року найбільше абсолютне зростання числа українських біженців спостерігалося у тих же трьох країнах: у Німеччині (+16,4 тисячі), Польщі (+5,6 тисячі) та Чехії (+3,9 тисячі).

Біженці. Фото: скрін youtube
Біженці. Фото: скрін youtube

У лютому 2024 року кількість українців з тимчасовим захистом зменшилась у п'яти країнах ЄС: Австрії (-1,4 тисячі або -1,7%), Франції (-0,7 тисячі або -1,1%), Естонії (-0, 6 тисяч або -1,5%), Нідерландах (-0,1 тисяч або -0,1%) та Мальті (-0,02 тисяч або -1,0%).

Порівняно з чисельністю місцевого населення, найвищі показники українських біженців, які отримали тимчасовий захист, зафіксовані в Чехії (35,6 на 1 тисячу жителів), Литві (26,5) та Польщі (26,0). Загалом по ЄС цей показник становив 9,4 на 1 тисячу.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Масовий виїзд українців за кордон після початку повномасштабної російської агресії залишається однією з ключових гуманітарних криз сучасної Європи, з якими активно працюють усі країни-члени ЄС. Проте не можна не спостерігати тенденції повторної міграції чи навіть повернення біженців до України.

Нагадаємо, пенсіонерка у Британії взяла кредит заради українців, але не для донату на ЗСУ

Як повідомляв "Знай.uа", де в Європі українські мігранти отримують найбільші виплати

Знай.ua писав, Європа активно відбирає дітей в українців: статистика вже лякає