На початку 2024 року українців вразили новиною, що за борги по комуналці штрафуватимуть, нараховуватимуть пеню та відключатимуть послуги. Санкції вже використовуються, але деяких боржників вони обійдуть стороною. Про це йдеться на порталі уряду.

У постанові уряду йдеться про те, що постачальники мають право відключати побутових споживачів, які заборгували за комунальні послуги та не виплачують суму боргу. При цьому важливо наголосити на тому, що санкції поширюються не на всіх українців.

Відключення боржників. Фото: скрін youtube
Відключення боржників. Фото: скрін youtube

Заборонено відключати послуги громадянам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, а також населених пунктах, де ведуться активні бойові дії. Ще карати за борги не будуть власники зруйнованого житла, проте їм необхідно повідомити про це постачальника послуг.

Кому ще не загрожують санкції за борги

Популярні новини зараз
Для ФОП вступили у дію нові правила Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками
Показати ще
  • сім'ї, які виховують трьох і більше прийомних дітей;
  • дитячі будинки сімейного типу;
  • багатодітні сім'ї;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • споживачі, здоров'я та життєдіяльність яких залежать від медичної техніки.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Варто зазначити, що решта категорій споживачів може уникнути відключення комунальних послуг, навіть якщо немає фінансової можливості погасити борг. Для цього необхідно звернутися до постачальника для укладання договору про реструктуризацію.

Раніше портал Знай повідомляв, українці мають право на знижку на комуналку: кого це стосується і як подати заяву.

Також наш портал інформував, споживачі не вірять вухам: тарифи на комуналку можуть знизити – що подешевшає.

Крім того, ми писали, готуйте гаманці та заначки: комунальники анонсували суттєве подорожчання.