Експерт із пенсійної політики Сергій Коробкін у своєму останньому відео кинув виклик системі пенсійного забезпечення суддів в Україні. Він запитав: чому ж пенсії суддів так сильно виділяються на тлі звичайних громадян?

Порушене питання цілком виправдане – середня пенсія в Україні навряд чи перевищує 5000 гривень, тоді як на початку 2024 року середня пенсія судді піднялася майже до 100 000 гривень.

А судді хто?
А судді хто?

Ця нерівність вражає з огляду на те, що всі ці виплати здійснюються за рахунок державного бюджету, який формується з податків громадян.

Коробкін каже, що судді отримують пенсії, що становлять не менше 50% їхньої зарплати. А зарплата судді, у свою чергу, прив'язана до прожиткового мінімуму, коливається від 30 до 75 прожиткових мінімумів, залежно від суду, де вони служать.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

суддівський молоток, скріншот
суддівський молоток, скріншот

Спроби зменшити високі пенсії суддів робилися, починаючи з 2012 року, але вони найчастіше стосувалися майбутніх пенсіонерів або визнавалися неконституційними. Як зазначає Коробкін, судді успішно відстояли свої права на високі пенсії.

Навіть запропоноване рік тому скорочення пенсій суддям Конституційного суду з 50% до 30% від зарплати досі не втілювалося в життя і залишається лише законопроектом.

Пенсіонери . Фото Freepik
Пенсіонери . Фото Freepik

Сергій Коробкін зазначає, що в умовах війни та дефіциту бюджету необхідно швидко вирішити питання щодо обмеження пенсій суддів.

Ініціативи в цьому напрямі анонсувала голова Бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа, і, можливо, незабаром буде знайдено компроміс у Раді та серед чиновників.

Раніше ми писали про те, що кожен отримає свої бали: як на виплатах українців позначиться пенсійна реформа

Крім того, Знай.ua повідомляв, що не всяка підтримка - справжня: чому отримання субсидії може стати помилкою.