Різкого зростання долара на українському ринку експерти не прогнозують взагалі. Проте, поступове збільшення може відбуватися протягом декількох років.

Додавати у вартості валюта може приблизно 10% на рік. Про ймовірний курс долара пише Today.ua.

Долари. Фото: скрін youtube
Долари. Фото: скрін youtube

Прогнози стосовно валютного ринку на найближче майбутнє відрізняються. МВФ прогнозує на 2026 рік у середньому долар по 47 гривень. Експерти оцінюють цей прогноз як не дуже оптимістичний, у порівнянні з сьогоднішніми цифрами. Проте Національний банк сподівається на іншу ситуацію з валютою.

Курс долара. Фото: Youtube
Курс долара. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Олександр Паращій – керівник аналітичного департаменту Concorde Capital. Саме він і озвучив ці два прогнози, які принципово відрізняються.

Національний банк дав свій приблизний розрахунок стосовно ринку валют на наступні три роки. Для широкого кола установа такого не робить, але Регулятор проводить постійні розрахунки можливих змін. За словами експертів, закладене щорічне зростання долара на 7-10%. Тож, згідно з такими розрахунками, у цьому році поточний курс долара буде становити 39 гривень. А вже у 2026 році – 46 гривень. Як бачимо, між прогнозом МВФ та Національного банку різниця невелика, але для валютного ринку вона відчутна.

Обмінник. Фото: скрін youtube
Обмінник. Фото: скрін youtube

"Якщо ми виходитимемо з принципу красивих чисел, а також уявлятимемо, що Нацбанк бачить монотонне збільшення курсу долара на всьому прогнозному періоді, то мені видаються найімовірнішими такі оцінки на кінець наступних років: 40,5 (це більш-менш відповідає консенсус-прогнозу, який збирає сам Нацбанк), а далі + 8% на рік і ще + 10% на рік", – заявив Паращій.

А деякі експерти радять робити заощадження у гривні, тому що долар виявляється сильно переоцінений. Наприклад за індексом Біг Мака він має становити 19,5 гривень за долар.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, українцям підсовують фальшиві долари: як не втратити свої заощадження

Раніше наш портал інформував, українцям назвали "правильні" прожитковий мінімум та зарплати – такого, напевно, ніколи не станеться

Також портал Знай повідомляв, тисячі гривень за "нестандартні" монети: які українські копійки цікавлять колекціонерів