На офіційній сторінці одного з управлінь ПФУ пояснили, хто може вийти на пенсію завчасно у зв'язку з припиненням діяльності підприємства.

За чинним законодавством України, українці можуть отримати дострокове призначення пенсії не тільки за особливостями професій, а й в зв'язку з втратою роботи зі сторони роботодавця. Це може бути ліквідація підприємства, зміна форми або роду діяльності та навіть скорочення чисельності працівників.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Але потрібно врахувати конкретні вимоги:

1) звільнення з роботи відбулося лише з ініціативи роботодавця через зазначені вище причини

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево
Показати ще

2) на день звільнення з роботи працівнику залишилося пропрацювати не більш як півтора року до досягнення пенсійного віку (вік визначається статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування")

3) звільнений працівник став на облік до служби зайнятості, але не знайшов підходящу роботу

4) особа набула повний страховий стаж (чоловік 35 років, жінка - 30 років).

Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела
Пенсіонерка у банкомату / фото: відкриті джерела

Окрім цього, право на дострокове призначення пенсії має й працівник, якого звільнили з роботи через невідповідність посади та стану здоров'я. В такому випадку важливо мати повний страховий стаж. В ПФУ зазначили, що порядок таких пенсійних призначень визначить Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, непрацюючим пенсіонерам дали важливе роз'яснення: починайте збирати довідки

Раніше портал Знай інформував, легко точно не буде: українцям пояснили, які відновити втрачені документи

Також наш портал повідомляв, банк не буде диктувати свої умови: українцям пояснили важливе правило