Українські місцеві громади мають можливість самостійно встановлювати тарифи на водопостачання, тому деякі споживачі платять набагато більше, ніж, наприклад, мешканці великих міст.

На початку липня українців сколихнула інформація, що у місті Покров на Дніпропетровщині кубометр води коштуватиме 130,68 гривні, з яких 88,74 гривні за водопостачання та 41,94 гривні за каналізацію.

Водопостачання. Фото: скрін youtube
Водопостачання. Фото: скрін youtube

Таке рішення у комунальному підприємстві пояснили суттєвим подорожчанням складових тарифу, зокрема електроенергії, реагентів та інших витратних матеріалів.

Ці тарифні зміни прокоментував Голова Спілки споживачів комунальних послуг України Олег Попенко. Експерт зазначив, що Покров майже зрівнявся із Варшавою, де тарифи на воду та каналізацію в еквіваленті становлять 112 гривень за кубометр.

Популярні новини зараз
Синоптики прогнозують аномально теплу зиму: сніг і морози будуть короткочасні Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки” До школи за новими правилами: кому заборонять навчатись дистанційно У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Втім, 130 гривень за водопостачання – далеко не рекорд. Деякі українці змушені платити майже вдвічі більше за поляків.

Платежки за воду. Фото: скрін youtube
Платежки за воду. Фото: скрін youtube

Наприклад, мешканці Ріпкінської громади платять за централізоване водопостачання 62,66 гривні, а за водовідведення – 158,18 гривні за кубометр. Разом – 220,84 гривні.

Варто зазначити, що у великих містах, де поки що утримують тарифи, незабаром також може відбутися подорожчання. Багато водоканалів працюють на збиток і регулярно вимагають переглянути ціни на свої послуги. Втім, поки що немає відповідного рішення Нацкомісії.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, комуналка забере всю зарплату: українців попередили про перегляд одразу двох тарифів.

Також наш портал інформував, за електроенергією "посиплеться" та інша комуналка: нардеп розповів, які тарифи можуть переглянути.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, комунальники вирішили не церемонитися: який тариф злетить одразу на 90%.