В Україні вже тривалий час обговорюється питання запровадження накопичувальної пенсійної системи. Така система передбачає створення персональних пенсійних рахунків для кожного працівника, на які протягом усього трудового життя регулярно перераховуватимуться відповідні внески.

Незважаючи на те, що на сьогоднішній день близько 900 тисяч українців уже приєдналися до різних добровільних пенсійних накопичувальних програм, цей показник ще не достатній для забезпечення гідного життя майбутніх пенсіонерів.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Саме тому політики та експерти наголошують на необхідності впровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи вже зараз. Проте, як зазначає перший заступник міністра соцполітики України Дар'я Марчак, доцільно робити лише після завершення воєнного стану та стабілізації економічної ситуації у країні.

Першим кроком на шляху впровадження накопичувальної системи має стати ухвалення відповідного законодавства, яке дозволить розпочати підготовку необхідної інфраструктури та виконати всю необхідну роботу ще до того моменту, коли економіка буде готова до повноцінного запуску обов'язкових накопичень.

Популярні новини зараз
Штрафи, документи, дипломи, картки та навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня З 1 липня українці отримають 20 тисяч гривень пенсії, але не всі: кому пощастить
Показати ще

Пенсіонери, старість / фото: Pixabay
Пенсіонери, старість / фото: Pixabay

Експерти вважають, що оптимальним варіантом є забезпечення солідарної пенсійної системи щонайменше 40% заміщення заробітної плати. Накопичувальні пенсії мають доповнювати виплати ще на 15-20%, що у сукупності дозволить забезпечити загальний розмір пенсії на рівні 60% від попереднього заробітку людини, що відповідає середньоєвропейським стандартам. Адже зараз пенсіонери одержують "копійки", навіть якщо раніше вони добре працювали.

Нагадаємо, доплата 20% від розміру пенсії: кому з пенсіонерів підкинуть гроші

Як повідомляв "Знай.ua", частина трудового стажу може "згоріти": кому з українців загрожує втрата пенсійних років

Знай.ua писав, пенсіонер вже 8 років не платить за світло: що за "магічний" пристрій він змайстрував