Дніпровський пенсіонер Олександр Клименко сам вирішив енергетичну проблему своєї родини. Він змайстрував власний вітряк та встановив сонячні панелі, завдяки чому вже протягом восьми років має електрику цілий рік.

Спочатку Олександр Клименко хотів зробити літак, але потім вирішив, що краще змайструвати щось корисніше – вітрогенератор. Також він встановив у дворі сонячні панелі. Вже понад вісім років його родина має електрику завдяки сонцю і вітру.

"Я все життя щось знаходжу і ремонтую, мені це подобається!" – розповідає Олександр.

Коли почались перебої з електрикою, він вирішив зібрати вітряк. Щоглу під нього зварював півроку. Перший вітроколесо не дало результатів, друге теж, але з третьої спроби все вийшло чудово. Тепер вітряк працює безшумно і ефективно. У вітряну погоду він може освітити весь квартал. Коли вітру немає, переходить на сонячну енергію.

Популярні новини зараз
Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня Утримувати тариф більше не будуть: восени на українців чекає новий удар по гаманцях Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось
Показати ще

"На місяць ми споживаємо 600-700 кіловат, і роботи вітряка та сонячної станції вистачає," – каже Олександр.

Енергія зберігається в акумуляторах, які потім можна використовувати. Звісно, коли повний штиль і темрява, доводиться підключатися до стаціонарної мережі, але загалом альтернативної електрики вистачає.

Спалахи на сонці. Фото: Youtube
Спалахи на сонці. Фото: Youtube

Надлишки енергії Олександр не продає, просто вимикає вітряк і сонячні панелі, якщо її накопичилось достатньо. Сусіди знають, що в його будинку завжди можна підзарядити телефон або попрацювати на ноутбуці. Олександру пропонували чималі гроші за вітряк, але він не захотів продавати своє творіння.

Нагадаємо, українцям пропонують подбати про своє електропостачання: допоможуть грошима

Раніше ми писали про те, що віслюк і Дракониха теж тут: так виглядала б гра "Шрек", якби вийшла у 2024 році

Вам буде цікаво дізнатися непогодін заявив, що росіян перегодували Україною по телебаченню