Коли людина йде з роботи, йому потрібно отримати всі гроші, які він заробив за свій робочий період, а також грошову компенсацію за невикористані дні відпустки.

Це основні виплати, які працівник має отримати у день звільнення, розповідає адвокат Тетяна Голиця із бюро "Івана Хомича".

Але бувають інші ситуації, коли крім основних сум працівникові повинні виплатити додаткові гроші. Наприклад, якщо він відмовляється переїхати разом із роботою або через зміну умов праці, йому належить вихідна допомога не менше його середньомісячної зарплати.

Роботодавці. Фото Freepik
Роботодавці. Фото Freepik

Також такі виплати можуть бути у разі ліквідації компанії, скорочення персоналу або якщо працівник не підходить для посади.

Популярні новини зараз
Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Після скандалу з Тищенком, військові вимагають жорсткого покарання для цивільних чоловіків Спочатку з'їла корова, а потім знайшов металошукач: повернув втрачене через півстоліття Доведеться вмикати режим тотальної економії: українцям приготували нове підвищення тарифів
Показати ще

Якщо працівник у день звільнення не працював, компенсації мають бути виплачені наступного дня після пред'явлення вимоги щодо розрахунку, каже Тетяна.

Є також спрощений режим, який може застосовуватися між роботодавцем та працівником, особливо у малих та середніх компаніях. Це дозволяє сторонам включати до трудового договору інші підстави для звільнення та додаткові компенсації залежно від того, як довго людина працювала на підприємстві.

Роботодавці. Фото Freepik
Роботодавці. Фото Freepik

Ось як це працює:

  • Якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить трохи більше 30 днів, йому виплачується компенсація у вигляді половини мінімальної зарплати.
  • Якщо працівник відпрацював понад 30 днів, але менше ніж рік, компенсація становить мінімальну заробітну плату.
  • При стажі роботи від одного до двох років передбачено компенсацію у розмірі трьох мінімальних зарплат.
  • Якщо працівник пропрацював у цього роботодавця понад два роки, компенсація становить п'ять мінімальних заробітних плат.

Якщо роботодавець затримав виплату зі своєї вини, працівнику належить середня зарплата за час затримки, але не більше шести місяців, якщо суперечка про розмір виплат вирішується в судовому порядку.

Читайте також: робітник може вимагати, але не змушувати: яке правило повинен знати кожен

Раніше ми писали, влада "не хоче", щоб українці виходили на пенсії зарано: у чому проблема

Крім того, Знай.ua повідомляв, депутати-мільйонери отримують гроші за оренду, видаючи себе за бідняків: 6,2 млн. гривень – з початку року