Самовільне використання чужої земельної ділянки – це не просто негарно, а й незаконно. За таке порушення передбачена чітка відповідальність, яка може обернутися для винуватця не лише сплатою штрафу, але й іншими неприємними наслідками.

Про це розповідає "РБК-Україна".

Скільки коштує чужа земля

Розмір штрафу за самовільне зайняття земельної ділянки залежить від статусу порушника та розміру захопленої території. Згідно зі статтею 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, для фізичних осіб штраф становить від 170 до 850 гривень, а для посадових осіб – від 340 до 1700 гривень.

Земельна ділянка, фото: скріншот з відео
Земельна ділянка, фото: скріншот з відео

Однак це не все. Окрім штрафу, винна особа зобов'язана буде звільнити незаконно зайняту ділянку та відшкодувати власнику завдані збитки.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 24-30 червня для всіх знаків Зодіаку: смуга удачі Тельців, напруга Водоліїв та розчарування Дів "Укрзалізниця" змінила серйозне правило – потрібно знати про це заздалегідь Комунальники вирішили встановити тарифний рекорд: з липня доведеться платити набагато більше Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

Якщо ділянка землі велика

У разі захоплення значної земельної ділянки, дії винуватця можуть бути кваліфіковані як кримінальне правопорушення. За статтею 197-1 Кримінального кодексу України, таке порушення карається штрафом від 3400 до 5100 гривень або позбавленням волі на строк до шести місяців.

Як уникнути неприємностей

Щоб не опинитися в такій ситуації, перш ніж користуватися будь-якою земельною ділянкою, переконайтеся, що у вас на це є законні підстави. Отримайте відповідні дозволи та поважайте чужу власність.

Земельна ділянка, скріншот: Youtube
Земельна ділянка, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що ціна на землю піднялася на 11%, але українців закликають мислити позитивно.

Як повідомляли раніше, нерухомість, земельний податок, ПДВ, кому передбачені велизечні пільги.

Як писав "Знай" раніше, українці мали до кінця поточного року оформити своє право власності на земельні паї.