Виявилося, що громадяни України, які встигли накопичити борги за комунальні послуги, вже забирають нерухомість. Важливо відзначити, що такі методи діяли і до повномасштабної війни, проте зараз у цій процедурі з'явилися деякі зміни.

Про це розповіла український юрист, адвокат судової практики "Де-Юре" Влад Мартинчук.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube
Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

За словами юриста, відчужувати житло у власника, який не сплачує комуналку, можна лише в межах відкритого виконавчого провадження або в порядку звернення за предмет іпотеки.

За словами юриста, таку можливість прописано в іпотечному договорі, як і порядок стягнення, у тому числі мінімальні строки прострочення та розмір, що дають таке право.

Популярні новини зараз
Українців огорнуть спекою, але не дадуть забути про грози: прогноз погоди до 23 червня Приємні знижки можуть обернутися великим розчаруванням: як супермаркети дурять покупців Як уберегти новий холодильник від постійних відключень світла: запам'ятай ці правила Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

У разі відкриття виконавчого провадження борг має бути встановлений виконавчим документом. Це може бути ухвала про притягнення до адміністративної відповідальності, виконавчий лист на виконання судового рішення або виконавчий напис нотаріуса.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео
Квитанція за комуналку, скріншот з відео

Звернення на майно боржника здійснюється після того, як буде встановлено, що він дійсно не має коштів на оплату комунальних або інших послуг. Якщо квартира – це єдине житло боржника, її можуть продати через торги, тільки якщо сума до стягнення становить не менше 20 розмірів мінімальної зарплати. Нині це 160 тисяч гривень.

Нагадаємо, відключення, штрафи та судові позови: українців почали суворо карати за комунальні борги.

Раніше повідомлялося, що борги, помилки, відмови: українцям назвали головні умови отримання субсидії.

Також, українців просять економити не лише електроенергію, а й воду: кому загрожують відключення.