Через російські атаки Україна втратила понад 9 гігават потужностей. Це дуже серйозна ситуація, адже минулої зими максимальне споживання електроенергії сягало 18 гігават.

Зараз, незважаючи на менше літнє споживання, електроенергії, що залишилася, все одно недостатньо для покриття поточних потреб.

Пенсіонери, старість / фото: Pixabay
Пенсіонери, старість / фото: Pixabay

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Він каже, що пошкодження, завдані російськими атаками, значно послабили енергетичну систему України. Для повного відновлення потрібно близько двох років.

"Всі будуть працювати, щоб до зими приготувати максимум того, що можна приготувати:

Популярні новини зараз
Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще
  • відновити пошкоджені об'єкти,
  • відновити все, що може працювати,
  • можливо, відновити законсервовані теплоелектроцентралі.

Однак стратегічно, щоб не було обмежень, мінімальний термін робіт – 2 роки", – каже Олександр.

Свічки, тарифи на електроенергію / фото: Pixabay
Свічки, тарифи на електроенергію / фото: Pixabay

Тактична ситуація з електроенергією також викликає занепокоєння. У липні очікуються складності через високі температури та велику кількість ремонтів, включаючи ремонти атомних енергоблоків. З середини серпня ситуація має почати покращуватись, але майбутня зима буде складною.

У той же час Харченко вважає, що росія вже не зможе значно погіршити поточну ситуацію в енергетиці України майбутніми атаками.