В умовах регулярних відключень електроенергії українці стикаються з труднощами у плануванні свого часу. Незважаючи на офіційні графіки відключень, часто трапляються ситуації, коли світло вимикається або вмикається не за планом.

Сергій Коваленко, керівник компанії Yasno розповів про дві основні причини таких збоїв.

Однією з ключових причин є швидка зміна споживання електроенергії. Це явище Сергій Коваленко називає "диспетчерською грою".

електроенергія
електроенергія

"Є дві лінії, і треба зробити так, щоб у них світло було 50 на 50, тобто рівно по чотири години. У певний момент треба вимкнути одну лінію та ввімкнути іншу, але це не відбувається одномоментно, за одну секунду", - пояснює він.

Популярні новини зараз
Нові правила для водіїв: де і коли можуть перевіряти військовий квиток Як уникнути арешту майна: чому переписка на родичів може виявитися поганим варіантом Резерв+ отримав важливе оновлення Українцям будуть по-новому вручати повістки: все зміниться з 16 липня
Показати ще

Проблема виникає тоді, коли споживання на одній з ліній різко зростає. Наприклад, очікуване споживання становить 50 МВт, але фактичне споживання може раптово зрости до 80 МВт. Для балансування навантаження енергетики змушені коригувати відключення, що призводить до змін у графіку.

Другою важливою причиною є збої в роботі автоматики. В таких випадках енергетикам доводиться виїжджати на місце та вручну вмикати або вимикати електроенергію, що займає додатковий час.

"Їздить бригада, вона може десь затриматися, потрапити в затор, тому завжди є операційний люфт, плюс-мінус 30 хвилин", - зазначає Сергій Коваленко.

Електроенергія, кадр з відео
Електроенергія, кадр з відео

Щоб уникнути непорозумінь, споживачам варто звертати увагу на світло-сіру зону в графіках відключень. Є три основні зони:

  1. Гарантована зона – час, коли світло точно буде.
  2. Гарантоване відключення – час, коли світла точно не буде.
  3. Світло-сіра зона – час, коли електроенергія може бути, а може й не бути.

Українці часто сподіваються на те, що в світло-сіру зону світло буде завжди, але це не завжди так. Варто бути готовими до можливих відключень у цей час.

Як підготуватись до відключень:

  1. Запасіться свічками та ліхтариками: майте вдома достатньо свічок, ліхтариків та батарейок.
  2. Павербанки та портативні зарядні станції: переконайтеся, що всі ваші електронні пристрої заряджені.
  3. Майте запас води та їжі, які не потребують приготування.

Нагадаємо, Відключення світла в Україні: людей попередили, що буде значно складніше

Раніше ми розповідали, що Влітку буде погано, восени ще гірше: що станеться з енергетикою в опалювальний сезон

Також, Українцям радять шукати хатинку у селі: не буде електрики, не буде й тепла