Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Так, у Пенсійному фонді України відповіли, чи може українець, який тимчасово проживає за кордоном і якому до пенсії залишилося менше року, сплачувати добровільні внески до ПФУ.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Пенсійного фонду України на офіційному сайті.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

З огляду на нинішню ситуацію в країні багато українців виїхали на тимчасове проживання за кордон. При цьому деяким із них залишається зовсім короткий час до пенсії та їх хвилює питання, чи можуть вони сплачувати добровільні внески до ПФУ, перебуваючи в іншій країні.

У відповідь на це ПФУ пояснили, що сплачувати добровільний внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України можливо, незалежно від того, де перебуває людина.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Оформлення пенсії Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії Фото: скрін youtube

Основні умови для добровільної участі:

- наявність у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування інформації про особу, на користь якої надходить внесок, та те, що вона не є пенсіонером.

Тобто добровільну участь може брати людина, яка хоч раз була працевлаштована і за неї роботодавцем офіційно сплачено ЄСВ, і в місяці сплати добровільних внесків вона не була пенсіонером.

При цьому зверніть увагу, що періодичність та розмір сплати добровільних внесків визначається самостійно виходячи з фінансових можливостей.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Отже, для того, щоб до страхового стажу було віднесено повний місяць, сума добровільного внеску має бути не меншою за розмір мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати (з 1 квітня 2024 року – 1 760 гривень).

Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти Договір з Пенсійним фондом України на вебпорталі Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua саме в електронній формі.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

У ПФУ також підказали, що для цього потрібно:

• в особистому кабінеті на веб-порталі Фонду вибрати опцію "Договір на добровільну участь";

• заповнити форму;

• підписати договір про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);

• сплачувати добровільний внесок протягом періоду, який визначається для себе людиною.

Нагадаємо, студенти отримають 8 тисяч гривень допомоги: хто має право оформити заявку.

Раніше повідомлялося, звичайним людям таке і не снилося: яка пенсія у чиновників.

Також, пенсії з інвалідності у червні 2024 року: які суми нарахують українцям, деталі для всіх груп.