Виявляється, що в Україні, починаючи з 1 червня, для тих, хто споживає більше 100 кВт*год електроенергії на місяць, тариф планують збільшити з 2,64 до 4,8 грн за кВт*годину. Для того, щоб залишатися на старому тарифі, доведеться відмовитися від кондиціонерів, частого використання електричної духовки і перейти в режим жорсткої економії.

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських телеканалів.

Люди на кухні, скріншот: YouTube
Люди на кухні, скріншот: YouTube

У середньому українці споживають близько 168 кВт*год електроенергії на місяць. Це доводять останні дані Нацкомісії з енергетики та комунальних послуг.

100 кВт*год – норматив споживання електроенергії на сім'ю із двох членів. Але це має бути дуже економна родина. Більше того, стільки можна витрачати на випадок, якщо не просто економити, а відмовитися від використання частини техніки.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Наприклад, використання кондиціонера протягом кількох годин на добу може збільшити споживання приблизно на 70 кВт*год (залежить від класу енергоефективності, потужності, умов експлуатації).

Крім кондиціонера:

• Комп'ютер або ноутбук (5 годин на день) – від 20 до 81 кВт*год на місяць;

• Холодильник (цілодобово) – від 17,1 до 38,4 кВт*год (залежно від класу енергоефективності).

• ТБ (5 годин на день) – від 6,5 до 30 кВт*год на місяць (залежно від моделі).

• Пральна машина (двічі на тиждень по годині) – від 17 до 25 кВт*год на місяць.

• Електричний чайник (година на тиждень) – від 10 до 22 кВт*год.

• Мікрохвильова піч (година на тиждень) – від 5 до 11 кВт*год.

• Фен (година на тиждень) – від 2,5 до 5,5 кВт*год.

• Праска (година на тиждень) – 6 кВт*год.

Крім того, електроенергія витрачається на інтернет, зарядку гаджетів, освітлення тощо. Для більшості сімей споживання електроенергії у 100 кВт*год. на місяць – мало. Це складно, якщо у вас: електрична варильна поверхня, духова шафа, електричний бойлер, або ви користуєтесь потужним комп'ютером.

Щоденне використання кондиціонера влітку "потягне" близько 70 кВт*год. З чинним до 1 червня тарифом це лише 184,8 грн. А з новим тарифом у 4,8 грн. – вже 336 грн. В уряді сподіваються, що значне подорожчання струму змусить українців витрачати менше.

Нагадаємо, тарифи підвищували, а зв'язок не налагодили: абоненти запідозрили Vodafone в обмані.

Раніше повідомлялося, нові тарифи на світло, газ і воду: коли і як можуть змінитися платіжки українців.

Також, відключення електрики понад 4 години: енергетики пояснили причини.