В Україні щороку зростає кількість років страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію за віком. У 2024 році для виходу на пенсію в 60 років потрібно мати не менше 31 року страхового стажу.

Як докупити пенсійний стаж
Як докупити пенсійний стаж, OnPress.info

Термін "страховий стаж" почав використовуватися після 1 січня 2004 року, коли набрав чинності Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". До стажу до 1 січня 2004 року включаються:

  • періоди роботи,
  • періоди навчання на денній формі у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації, перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Однак, не весь час роботи включається до страхового стажу. З 1 січня 2016 року до стажу враховуються тільки ті місяці, за які сплачувався ЄСВ (єдиний соціальний внесок).

Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua
Трудовий стаж, фото: narodna-pravda.ua

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Газовики проводять заміну лічильників: скільки доведеться заплатити й чи можна відмовитись Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Це означає, що відпустки без збереження зарплати та призупинення трудового договору не зараховуються до стажу, якщо роботодавець не сплачував за працівника ЄСВ. Неповний місяць роботи враховується як повний, якщо сума сплачених внесків не менша за мінімальний страховий внесок.

До страхового стажу також зараховуються:

  1. Період отримання допомоги по вагітності та пологах.
  2. Відпустка для догляду за дитиною до 3 років.
  3. Період отримання допомоги по безробіттю, допомоги внаслідок нещасного випадку на виробництві.
  4. Отримання виплат за окремими видами соціального страхування.

Пенсії не враховуються, окрім пенсій по інвалідності. Періоди ведення підприємницької діяльності враховуються, якщо сплачувався ЄСВ.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Якщо людина не працює або за неї не сплачується ЄСВ, вона може добровільно брати участь у системі державного пенсійного страхування, уклавши договір з Пенсійним фондом України, зокрема через Портал електронних послуг ПФУ.

Нагадаємо, буде час до кінця року: кому потрібно міняти договір з ПФУ

Раніше ми писали про те, що підна пенсія – не міф: українцям показали механізм збільшення виплат

Крім того, Знай.ua повідомляв, деякі пенсіонери розбагатіють вже влітку: хто отримає додаткові виплати