Польським роботодавцям стає все складніше знайти працівників на сезонні роботи. Хоча влітку в Польщі можна заробити 5-9 тисяч злотих (50-91 тисяч гривень), вже другий рік поспіль країна відчуває нестачу кадрів.

Українці, які зазвичай приїжджали на сезонні роботи до Польщі, тепер обирають країни Західної Європи, де зарплати вищі, а ринки праці відкритіші після повномасштабного вторгнення, повідомляє Міграційна платформа EWL.

Українці в Польші. Фото: 24 канал
Українці в Польші. Фото: 24 канал

Середня зарплата в Польщі у першому кварталі 2024 року становить 8147,38 злотих (82,4 тисяч гривень), що на 14,4% більше, ніж торік. За словами директорки рекрутації EWL Мар’яни Семенюк, на сезонних роботах в агросекторі можна заробити до 9 тисяч злотих (91 тисяча гривень).

Це важка фізична праця, яка підходить людям, звиклим до навантажень, переважно українцям з сільської місцевості. Також є сезонні роботи на будівництві та логістичних складах, де влітку кількість вакансій зростає через розпродажі.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua
Робота в Польщі, фото: zakordon.24tv.ua

Крім того, польські роботодавці пропонують роботу на виробництвах, в автомобільній галузі та сфері послуг, де теж відчувається дефіцит кадрів. Навіть зарплата у 6 тисяч злотих нетто (60,6 тисяч гривень) не завжди приваблює працівників. Дефіцит кадрів у транспортній галузі оцінюється від 150 до 300 тисяч водіїв.

На березень у Польщі було 50,5 тисяч вакансій. Згідно з щорічним дослідженням "Барометр професій", у 27 професіях відчутний кадровий дефіцит, зокрема в торгівлі, промисловості, охороні здоров'я та соціальній допомозі. Цього року також бракує працівників у силових структурах та вчителів.

Рівень безробіття в Польщі залишається рекордно низьким - 2,9% за даними Євростату, або 5,1% за методологією Міністерства сім'ї Польщі.

Нагадаємо, в Україні вводять реєстр активних громадян: що це означає для кожного

Раніше ми писали про те, що Німеччина припинить приймати біженців: як зміниться життя українських мігрантів

Вам буде цікаво дізнатися головні новини за 28 травня: до якого рішення готують українців стосовно тарифу на світло, пенсійна реформа та пільги студентам