Німеччина, яка прийняла у десятки разів більше біженців з України, ніж інші країни, виступила з пропозицією створити єдину систему розподілу українських біженців по країнах Європейського Союзу.

Нова система розподілу може забезпечити рівний доступ українських біженців до соціальної підтримки в ЄС. Це може врегулювати нерівномірний доступ до допомоги, який спостерігався раніше.

Українські біженці Фото:GettyImages
Українські біженці Фото:GettyImages

Українці мали можливість вибирати країну, куди податися в ЄС, та навіть змінювати своє рішення після переїзду. Проте, ця свобода пересування призвела до нерівномірного розподілу біженців в ЄС, вказує Welt.

Причини міграції не завжди однозначні, але відомо, що стандарти соціальної підтримки значно відрізняються у різних країнах. Наприклад, в Німеччині українці отримують значну допомогу в розмірі 563 євро на місяць на одну людину. Проте аналіз наукових служб Бундестагу показує, що в інших країнах ця допомога значно нижча. У Швеції, наприклад, ця допомога складає лише 180 євро на місяць, а в Польщі зазвичай надають лише початкову допомогу в розмірі еквіваленту 70 євро.

Популярні новини зараз
Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Німеччина розглядає можливість впровадження єдиного європейського режиму розподілу біженців, що може бути реалізовано за допомогою статті Директиви про масовий приплив населення. Згідно з цією статтею, країни-члени ЄС повинні реадмініструвати біженців, які користуються тимчасовим захистом, якщо вони незаконно перетинають кордон або залишаються на території іншої держави-члена. Хоча застосування цієї директиви до українців було призупинено у 2022 році, вона може бути відновлена знову за умови наявності підтримки більшості країн-членів ЄС. Це означатиме, що нові біженці, які протягом свого перебування в ЄС намагаються незаконно перетнути кордон або подорожувати між країнами, можуть бути репатрійовані. Однак можливі винятки, зокрема для біженців, які вже знайшли роботу, що може дозволити їм залишитися в Німеччині.

Нагадаємо, У Польщі, Ірландії та Норвегії: українці за кордоном залишаться без грошей

Також, Українцям у Німеччині повідомили про зміни