Війна в Україні спричинила значний потік біженців, які вирушили за кордон у пошуках безпеки та стабільності. Проте, зміни у політиці приймаючих країн можуть змінити умови їхнього перебування та отримання допомоги. Це стосується Польщі, Ірландії та Норвегії.

Польща

Нові біженці, які вирушають до Польщі, більше не матимуть права на два види підтримки. Перше - це безоплатне проживання у домах поляків за програмою "40+" протягом перших 120 днів. Уряд більше не буде компенсувати приватним власникам розміщення та харчування українців. Друге - це одноразова допомога після прибуття на термінові витрати.

Також, українські біженці з дітьми можуть втратити право на щомісячні виплати "800+".

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому "Київводоканал" дав споживачам кілька тижнів: якщо встановлено лічильник, зробіть це
Показати ще

Ірландія

Уряд Ірландії також вніс зміни у політику допомоги для біженців. З 14 березня, новоприбулим біженцям, які оселились у державному житлі, тепер платять менше - 38,80 євро на тиждень, порівняно зі 220 євро раніше.

З 14 травня уряд зрівняв підтримку для українських біженців, які мешкають у державних центрах з харчуванням, незалежно від дати їхнього прибуття. Це означає, що приблизно 27 тисяч українців, які проживають у готелях або пансіонатах, що фінансуються державою, отримуватимуть однакову суму - 38,80 євро на тиждень.

Зміни не стосуватимуться тих, хто проживає у житлі, наданому урядом, а всі нові умови набудуть чинності у серпні.

Біженці. Фото: YouTube
Біженці. Фото: YouTube

Норвегія

Норвегія впроваджує заходи для зменшення потоку мігрантів. Чиновники вказують на те, що жорсткі економічні заходи, вжиті раніше, вже дають результати: навесні цього року потік біженців зменшився майже удвічі порівняно з весною 2023 року. Однак влада прагне ще більше посилити правила, а саме:

1. Скасування допомоги на дітей за перший рік проживання: Уряд планує припинити надання допомоги на дітей у перший рік перебування в Норвегії.

2. Зменшення допомоги на інтеграційну програму для пар без дітей: Якщо обидва члени пари отримують допомогу на інтеграційну програму, вона буде зменшена на 1/6, що приблизно становить 6 000 норвезьких крон або 518 євро.

3. Вимога щодо періоду проживання для отримання одноразової допомоги: Щоб отримати право на одноразову допомогу у разі народження чи усиновлення, особі потрібно буде прожити у Норвегії протягом 12 місяців.

4. П'ятирічний термін для отримання права на стоматологічні послуги зі знижками: Особи віком від 19 до 24 років матимуть право на знижку на стоматологічні послуги лише після проживання в країні протягом п'яти років.

Нагадаємо, Пенсіонери та мігранти: Олена Черненко назвала головні проблеми європейської охорони здоров'я

Раніше ми розповідали, що Безробітним українцям виплатять майже 20 тисяч гривень: як отримати