Українці мають приготуватися до більш жорстких графіків відключень світла восени та взимку. Енергетична система країни значно ослаблена, і відновити великі генеруючі потужності, як-от ТЕС чи ДніпроГЕС, до настання холодів, навряд чи вдасться.

Минулої зими українці відносно непогано пережили дефіцит електроенергії завдяки теплій погоді та наявності резервних схем перепідключення. Проте, за словами експерта з ядерної енергетики Ольги Кошарної, цього року ситуація набагато складніша. Велика кількість енергетичних об'єктів зазнала пошкоджень через російські обстріли, і резервні схеми вичерпані.

Енергетика, фото: Знай.ua
Енергетика, фото: Знай.ua

"Зараз у нас ситуація гірша… Набагато гірша. Розбито об’єкти енергетичної інфраструктури, вичерпано резервні схеми перепідключення в операторів системи розподілу. За песимістичного варіанта розвитку подій, восени будуть більш жорсткі графіки відключень. Потрібно бути готовими до того, що за добу сумарно може бути лише 4 години зі світлом", — попереджає Кошарна.

Ключовим фактором, що впливає на стан енергетичної системи, є постійні обстріли з боку росії. Експертка наголошує, що складно прогнозувати, куди ще битимуть росіяни і який успіх матимуть ці атаки. Відновлення великих енергетичних об'єктів, як-от ТЕС чи ДніпроГЕС, вимагає значного часу і ресурсів, яких зараз критично не вистачає.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі "На Росію чекає повторення катастрофи": афонський старець передбачив потужну подію для України Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

"Взимку 2023/24 ми вже виходили з дефіцитом встановлених потужностей після відновлення того, що можна було відновити. За даними 'Укренерго', якби три дні поспіль стояв мороз -10, нам не вистачило б навіть імпорту. А так ми, завдяки теплій погоді, проповзли", — зазначила Кошарна.

Попри складну ситуацію, експерти закликають українців не панікувати, а підготуватися заздалегідь. Пам'ятайте, що ваша безпека і комфорт залежать від вашої готовності до непередбачуваних обставин.

Нагадаємо, Чому підвищення тарифів на електроенергію не уникнути

Раніше ми розповідали, що Зекономите мало, заплатите – дуже багато: українців закликали не робити цього у жодному разі

Також, Пенсіонера змусили заплатити за "вигаданий" рахунок: на думку ДТЕК, 51 904 кВт/год на місяць – це цілком реально