Українцям доведеться значно більше витратитися, щоб купити буряк та цибулю для борщу. Разом з тим капуста обійдеться дешевше. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".

Українські фермери активно знижують ціни на капусту нового врожаю. Товар пропонується до продажу вже по 6-10 гривень за кілограм, що в середньому на 20% дешевше, ніж тижнем раніше.

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

Таку цінову тенденцію пояснюють масовим напливом капусти з українських господарств. При тому, що пропозиція овочу на ринку висока, попит на продукцію дуже стриманий. Для покращення реалізації продавці змушені залучати покупців скромнішими цінами.

Якщо порівнювати із попереднім роком, то капусту в Україні продають майже за безцінь. У середньому цінник на 82% нижчий, ніж наприкінці травня 2023 року. При цьому гравці ринку не відкидають, що ціни продовжать знижуватися.

Популярні новини зараз
Воювати підуть не всі — в Раді розповіли, скільки всього українців планують забрати Споживачам електроенергії дали 5 днів: що потрібно зробити кожному В Україні вводять нові графіки відключень світла — як визначатимуть черги Власники квартир та будинків отримають космічні штрафи, якщо не встигнуть до 1 липня – що треба зробити
Показати ще

Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube
Овочі в супермаркеті, скріншот: YouTube

Ціни на буряки та цибулю

Інші овочі "борщового набору" не тішать українців доступними цінниками.

Так, середня вартість буряка у супермаркетах збільшилася більш ніж удвічі – з 21,23 до 47,85 гривні за кілограм. При цьому за кіло молодих буряків у середньому доведеться викласти 90,95 гривні.

Ціни на буряк. Фото: скрін Мінфін
Ціни на буряк. Фото: скрін Мінфін

Не найдоступніші ціни й на цибулю. Середня вартість у великих торгових мережах – 36,90 гривні за кілограм. За місяць вартість овочів збільшилася також більш ніж удвічі.

Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін
Ціни на цибулю. Фото: скрін Мінфін

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ціновий переворот у супермаркетах: зелена цибуля, часник та гриби стали доступнішими.

Також наш портал інформував, покупці обомліли від нових цінників: які овочі стають практично на вагу золота.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, починати ранок доведеться з чаю: як змінилися ціни на каву, вершки та цукор.