Побоювання багатьох підтвердилися – в Україні знову почнуть штрафувати громадян за несплату боргів із комуналки. Ці заходи були відновлені відповідно до постанови Кабміну від 29 грудня 2023 р. №1405.

Так, до всіх українців, які не платять за комунальні послуги, буде вжито жорстких заходів. Також повертаються пеня за прострочені платежі та можливість для компаній, що надають послуги, відключати боржників.

Однак є й ті, кого це не торкнеться. Виняток становлять споживачі, які проживають на тимчасово окупованих територіях та у зонах бойових дій.

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Мораторій нарахування та стягнення неустойки, стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги (ЖКУ) для населення у разі несплати на всій території України було запроваджено 5 березня 2022 року відповідним документом Кабміну.

Популярні новини зараз
Сюрприз напередодні зими: з 1 жовтня будуть нові тарифи на опалення та гарячу воду Графіки відключення електроенергії на 25 червня Доведеться вмикати режим тотальної економії: українцям приготували нове підвищення тарифів Українцям обіцяють глобальні пенсійні зміни: буде розміром 60% від зарплати
Показати ще

Квітанції, скріншот: YouTube
Квітанції, скріншот: YouTube

Таким чином, щодня прострочених платежів коштуватиме споживачам до 0,01% від розміру заборгованості. Крім того, компанії, що надають послуги, зможуть подавати на боржників суд для стягнення заборгованості. Однак, присутність боржника на судовому засіданні не буде обов'язковою вимогою.

При цьому згідно з рішенням суду на боржника можуть накласти санкції: заборона залишати країну, арешт рухомого та нерухомого майна тощо. Стягнення на майно накладається невідкладно, якщо боржник недостатньо цінностей, які могли б покрити борг, але за умови, що сума боргу перевищує 20 мінімальних зарплат (зараз це 160 000 гривень).

Квитанція, скріншот: YouTube
Квитанція, скріншот: YouTube

Зокрема, борг не нараховуватиметься:

- власникам пошкодженого чи зруйнованого житла під час воєнних дій;

- громадянам, які виїхали за кордон.

А от тим, хто виїхав за кордон, надається можливість подати заяву про тимчасову відсутність у житловому приміщенні понад 30 календарних днів. Також у приміщенні не повинні мешкати інші особи.

Як зазначається, заяву можна буде подати у паперовій чи електронній формі разом із документами, що підтверджують відсутність людини вдома.

Підтвердити факт відсутності можуть такі документи:

- довідки з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання;

- довідки про проходження військової служби;

- довідки про відбування покарання;

- документи, що підтверджують перетин державного кордону України.

Зверніть також увагу, що у Реєстрі боржників на сайті Мін'юсту можна перевірити, чи вважається одержувач послуг боржником і чи накладено на нього примусове зобов'язання сплатити борг.

Нагадаємо, штрафи, пеня та відключення: які покарання чекають на неплатників комуналки.

Раніше повідомлялося, українцям дали шанс позбутися боргів за комуналку: далі може стати гіршим.

Також, штрафи та арешт рахунків – не найстрашніше: юрист попередив боржників за комуналку.