У зв'язку з можливим підвищенням тарифів на електроенергію все більше людей замислюються про способи економії, як-от установка багатозонних лічильників. Однак, цей варіант може бути вигідним не для всіх і вимагає ретельного розгляду.

У ДТЕК пояснили, що лічильники бувають одно-, дво- та тризонними. Кожен тип лічильника може бути вигідним у певних умовах.

Нинішній тариф на електроенергію для населення становить 2,64 грн/кВт-год і буде дійсним щонайменше до 31 травня 2024 року. Цей тариф застосовується всім, хто використовує звичайні однотарифні лічильники.

Двозонний лічильник
Двозонний лічильник

Двохзонні лічильники дозволяють заощадити 50% від тарифу у нічний час (з 23:00 до 7:00), коли вартість електроенергії становить 1,32 грн/кВт-год.

Популярні новини зараз
ТЦК заганяють українців у боргову петлю – адвокат розповів про підступну схему Зірки зійшлися: цим знакам Зодіаку червень принесе здійснення найзаповітніших мрій Закінчення війни вже близько – старець Діонісій обнадіяв українців пророцтвом Кияни відповіли, кого хочуть бачити новим мером міста: результати опитування
Показати ще

Тризонні лічильники пропонують три різні тарифи:

  • 1,32 грн/кВт-год з 23:00 до 7:00,
  • 2,64 грн/кВт-год з 7:00 до 8:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00,
  • 3,96 грн/кВт-год з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00 (піковий годинник).

У ДПЕК зазначають, що встановлення багатозонних лічильників буде економічно виправдано за високого рівня споживання електроенергії, наприклад, від 500 кВт-год на місяць. Якщо споживання значно нижче, то покупка такого пристрою може не окупитись.

Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest
Тарифи на електроенергію / фото: Pinterest

Двохзонні лічильники будуть вигідні тим, хто використовує багато електроенергії вночі. Якщо можна перенести роботу енергоємних приладів на якийсь час після 23:00, можна суттєво заощадити.

Тризонні лічильники рекомендуються тим, хто може мінімізувати використання електроенергії в піковий годинник. В іншому випадку замість економії можуть виникнути додаткові витрати.

А ми нагадуємо, ви подивіться на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Також Знай.ua писав, тарифи на світ готові до "стрибка": українців попередили про неприємні суми у платіжках