З 1 червня в Україні зростуть граничні тарифи на світло для бізнесу. Не за горами й подорожчання послуг для населення. Наскільки потрібне підвищення цін на електроенергію, розповів професор Університету Короля Данила Максим Карпаш.

Після масованих атак з енергосистеми Україна втратила більшу частину генерації. Для побутових споживачів, бізнесу та промисловості діють відключення.

Енергетики. Фото: скрін youtube
Енергетики. Фото: скрін youtube

Максим Карпаш зазначив, що за нинішніх умов ймовірна ціна на електроенергію для населення - 3,96 гривні за кіловат. Додаткові надходження дадуть можливість проводити підготовку до наступного опалювального сезону та посилити енергосистему.

"Додатковий фінансовий ресурс, скоріше за все, планують спрямувати на оплату ремонтів пошкоджених об’єктів, закупівлю нових, посилення спроможності закуповувати електроенергію закордоном", - заявив професор.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам підвищили ще одну надбавку: хто отримає на 300 гривень більше Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи Викорініть з себе "радянщину": 5 звичок, які час залишити в минулому Українцям готують нове подорожчання: ще одна комунальна послуга зросте на 30%
Показати ще

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Максим Карпаш вважає, що зростання тарифів на електроенергію не забаганка, а скоріше гостра потреба.

Він наголосив, що у більшості розвинених країн перехід на ринкове ціноутворення став ключовим у питанні зростання економіки.

"Історія показує, що в категоричній більшості розвинутих країн з ринковою моделлю економіки економічному зростанню передувала лібералізація цін на енергоносії – перехід до ринкового ціноутворення, а не навпаки", - зазначив експерт.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, платіжки за світло розраховуватимуть за різними коефіцієнтами: кому дадуть шанс заощадити.

Також наш портал інформував, 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію.

Крім того, ми писали, тарифи на централізоване водопостачання: чи зміниться ціни на початок літа.