В Україні тарифи на світ можуть значно піднятися, і перше підвищення тарифу очікується вже з червня поточного року. Однією з головних причин є брак фінансів для відновлення пошкоджених російськими окупантами об'єктів системи енергетики.

Про це стало відомо завдяки заяві члена Комітетів з питань енергетики та ЖКГ Верховної Ради Сергія Нагорняка для українських медіа.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Він пояснив складність ситуації наприкінці травня та причину повернення до графіків відключення тим, що прохолодна травнева погода змусила громадян використовувати електроприлади.

У цифрах – країною понад 1000 мВт підвищилося споживання ресурсу, а атомні електростанції скоротили виробництво на 500 мВт. Коли раніше працювали фактично на максимумі потужностей, зараз необхідно проводити, зокрема, регламентні ремонтні роботи.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Гроші змусять повернути державі: українців попередили За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Він прогнозує покращення ситуації найближчими днями, проте не у вечірні піки. Наразі навіть імпорт електрики не може перекрити дефіцит.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Наразі тривають переговори із західними фінансовими інститутами про можливе надання кредитів на відновлення генерації. Це тривалий процес. Також на відновлення енергооб'єктів потрібно багато часу.

Все це спонукало уряд активно обговорювати необхідність підвищення тарифів на електрику для пересічних українців.

"У січні, в інтерв'ю вашому виданню, я прогнозував, що вартість електрики для населення цього року зросте вдвічі", - нагадав він.

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

Розглядається варіант підвищення тарифу з 1 червня рівня 4,5-5 грн/кВт для споживачів. Припускає, що відповідне рішення буде ухвалено. Очікується, що отримані кошти підуть не компаніям, але в розвиток генерації.

Як відомо, електроенергія подорожчала за останній рік майже на 70%. З 1 червня 2023 року ціна була підвищена до 2,64 грн/кВт-година.

Тариф став "єдиним", тоді як раніше залежав від обсягу споживання:

- 1,44 грн (за кВт-год) при споживанні до 250 кВт-год;
- 1,68 грн – якщо понад 250 кВт-год.

Нагадаємо, ви подивіться на лічильники і не повірите очам: як забрати кілька кубів до кінця місяця без порушень.

Раніше повідомлялося, що не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світ.

Також, стежте уважно, чи переплатіть багато грошей: українців попередили про комуналку у травні.