Безкоштовний проїзд у транспорті, знижки на оплату комунальних послуг, адвокат за рахунок держави – право на ці та інші бонуси отримують українці, які виходять на пенсію за віком.

Безоплатним проїздом у наземному транспорті можуть скористатися пенсіонери, які мають при собі пенсійне посвідчення. Привілей стосується всіх видів транспорту, крім таксі.

Крім того, пенсіонери можуть користуватись безкоштовним проїздом у приміському залізничному транспорті. Такі права, однак, не поширюються на міжміські та міжнародні перевезення.

Київські маршрутки
Київські маршрутки

У 2024 році пенсіонери мають право на субсидію для оплати житлово-комунальних послуг. Для отримання цієї пільги потрібно звернутися до соціальних служб та подати заяву разом з декларацією про доходи. Рішення щодо надання субсидії зазвичай приймається протягом 10 днів з моменту подання заяви. Також пенсіонери мають право 100% знижку на оплату комунальних послуг для пенсіонерів, які проживають у сільській місцевості та мають певні професії (культурна, медична та освітницька галузь). Пільга надається, якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців, в розрахунку на одну особу, не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу. З 1 січня 2024 року розмір податкової соціальної пільги становить 4240 гривень. Однак члени їхніх родин скористатися нею не можуть.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Пенсіонерам з інвалідністю надаються пільги у вигляді грошових доплат:

  • Особам з інвалідністю І групи надається 100% пенсії за віком.
  • Особам з інвалідністю II групи — 90% пенсії за віком.
  • Особам з інвалідністю III групи — 50% пенсії за віком.

Крім того, пенсіонери також мають право на безоплатну юридичну допомогу, яка надається за рахунок коштів державного бюджету.

Нагадаємо, Українцям дозволили збільшити розмір пенсії, але не всім: кому пощастить

Раніше ми розповідали, що На пенсіонерів катастрофічно не вистачає грошей: все через "страждальний" закон