За даними Мінсоцполітики, наразі близько 4,9 мільйона українців є внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Але адаптація до нового місця проживання цих людей включає як пошук даху над головою, а й впровадження у місцевий ринок праці. Із чим у них великі проблеми.

Рівень зайнятості серед внутрішньо переміщених осіб залишається низьким. Із 2,1 мільйона ВПО працездатного віку, лише 800 тисяч офіційно працевлаштовані, повідомляє Дар'я Марчак, перший заступник міністра соціальної політики.

Допомога ВПО, скріншот: YouTube
Допомога ВПО, скріншот: YouTube

Це викликає питання причин цієї ситуації. З одного боку, роботодавці говорять про пасивність переселенців у пошуку роботи. Але багато експертів вважають, що це надто спрощений погляд.

Психологічна травма

Валерія Секісова з благодійного фонду "Право на захист" стверджує, що пасивність може бути наслідком психологічної травми, яку зазнають ВПО.

Популярні новини зараз
Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Вони можуть розглядати своє нове місце проживання лише як тимчасове та розмірковувати про подальші переміщення або повернення додому.

"Хтось втратив будинок, рідних, хтось поїхав через певний час після окупації і дуже важко очікувати від цих людей працевлаштування на третій-п'ятий день чи навіть місяць, адже без психологічної стабілізації вони не можуть робити наступних кроків", – пояснює Секісова.

Народження дитини. Фото: Youtube
Народження дитини. Фото: Youtube

Догляд за дітьми

Сімейні обов'язки, такі як догляд за дітьми та похилого віку родичами, також стають головною перепоною на шляху працевлаштування ВПО.

Багато хто з них вважає за краще залишатися поряд з дітьми, особливо якщо діти продовжують навчання в дистанційному форматі. Це ускладнює пошук роботи, оскільки потребує постійної присутності вдома.

Також багато хто з таких людей має досвід роботи, який не відповідає вакансіям, доступним у регіоні переселення.

Гроші / фото
Гроші / фото: depositphotos

Які програми підтримки надають для ВПО?

В Україні наразі функціонують вісім центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, які розташовані в різних містах країни, таких як:

  • Дніпро,
  • Полтава,
  • Харків,
  • Львів,
  • Одеса,
  • Івано-Франківськ,
  • Рівне та Суми.

Цікавий факт: навчання у цих центрах для безробітних ВПО надається безкоштовно.

Ті, хто не вважаються безробітними, але мають вищу чи професійно-технічну освіту, можуть отримати ваучер на навчання, вартістю до 10 прожиткових мінімумів, що нині становить близько 30 тисяч гривень.

За допомогою цього ваучера ВПО можуть підвищити свою кваліфікацію або освоїти нову професію зі списку більш ніж 120 спеціальностей, затверджених міністерством економіки.

Крім цього, ВПО мають доступ до грантових програм для розвитку власного бізнесу, сума гранту може досягати 250 тисяч гривень, а якщо переселенець є чоловіком ветерана, то сума може бути подвоєна до 500 тисяч гривень.

Часто переселенці просто не знають про можливості, які надають центри зайнятості. Багато хто віддає перевагу підробіткам, включаючи неофіційні, ніж звернення до центру зайнятості, оскільки наявні там пропозиції не відповідають їхнім потребам.

Раніше Знай.ua стало відомо про те, чи продовжать виплати ВПО у травні