Передчуття підвищення тарифів на мобільний зв'язок викликає багато питань в українців. Тарас Загородний, керуючий партнер "Національної антикризової групи", поділився своєю думкою з цього приводу.

Складна економічна ситуація, яку викликала війна, торкається безлічі галузей, включаючи телекомунікації. Військові дії безпосередньо чи опосередковано впливають на інфраструктуру країни, включаючи енергетику та зв'язок.

Мобільний зв'язок, телефон / фото: Pixabay
Мобільний зв'язок, телефон / фото: Pixabay

Українці звикли до доступного та якісного зв'язку, і навіть не можуть уявити собі його погіршення. Проте збитки, пов'язані з війною та інфляцією, роблять все складніше для мобільних операторів забезпечувати якісне обслуговування та розширювати мережі.

Рішення про підвищення тарифів стає неминучим, хоч і складним.

Популярні новини зараз
Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати
Показати ще

"Для початку проаналізую фактори, що впливають на розцінки операторів на зв'язок", – каже Тарас.

По-перше, це курс гривні до долара, який до війни становив 25, а зараз майже 40. Майже все обладнання закуповується за кордоном, тому зміни курсу позначаються на вартості.

По-друге, зростає вартість електроенергії та палива, необхідного для роботи базових станцій. Бойові дії та обстріл також вносять свої корективи.

Календар мобільних операторів
Календар мобільних операторів

У таких умовах мобільні оператори зазнають значних збитків, але поки що вони не настільки критичні, щоб одразу підвищити тарифи. На ринку конкуренція та абоненти можуть просто перейти до іншого оператора.

Проте, швидше за все, зростання тарифів на мобільний зв'язок є неминучим, оскільки збитки накопичуються. Незважаючи на зниження кількості абонентів через війну, попит на зв'язок залишається високим.

Тарас каже, що держава в умовах війни не дотуватиме операторів, щоб вони надавали соціальні тарифи. Тому, можливо, доведеться поетапно збільшувати тарифи для населення, але це має бути справедливим і зрозумілим.

Проте, українці мають свою думку щодо цього:

Коментарі під постом Тараса / фото: скріншот Facebook
Коментарі під постом Тараса / фото: скріншот Facebook

Коментарі під постом Тараса / фото: скріншот Facebook
Коментарі під постом Тараса / фото: скріншот Facebook