Українська пенсійна система має серйозні проблеми, що вимагають невідкладного вирішення. Статистика свідчить, що Україна займає невтішне лідерство серед європейських країн за найнижчим пенсійним віком. Однак це лише часткове пояснення її системних вад.

Середній розмір української пенсії становить менше ніж 30% від попереднього заробітку пенсіонера. Цей показник суттєво нижчий за прийнятний поріг. Представники профільного комітету Верховної Ради заявили про плани поступово підвищити коефіцієнт до 40% найближчим часом, а у перспективі – до 60%.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Порівняно з іншими розвиненими країнами, ситуація в Україні виглядає вкрай несприятливою.

Відповідно до звіту Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у середньому пенсіонери у розвинених демократичних державах отримують виплати, що становлять понад 50% їхнього попереднього заробітку. Навіть у таких країнах, як Естонія, Ірландія, Литва та Австралія, цей показник перевищує 30%, тоді як в Україні він має аналогічне критично низьке значення.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

В Австрії коефіцієнт перевищує 70%, а в Греції та Іспанії досягає майже 80%. Тобто система пенсійного забезпечення у цих країнах значно ефективніша.

Пенсіонерка на касі
Пенсіонерка на касі

Ефективність пенсійної системи визначається як рівнем заробітної плати, а й тривалістю трудового стажу. Особи, які мають більший стаж роботи, можуть розраховувати на вищу пенсію. Так, в Україні громадянин із середньою зарплатою (16,8 тис. грн.) та 20-річним стажем отримує пенсію 2711 грн., що становить лише 16,1% від попереднього заробітку. Але за 40-річного стажу пенсія зросте до 5423 грн., тобто 32,2% від зарплати.

Нагадаємо, грошова допомога на три місяці: пенсіонерів порадують додатковою копійкою

Як повідомляв "Знай.ua", збільшення в 50% від прожиткового мінімуму: хто має вже готувати документи

Знай.ua писав, українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонуса": хто в списку "літніх" щасливчиків