Дуже хитрі, а тобто "підприємливі" споживачі світла в Україні стали більше платити за викрадення світла. Тепер за вкрадену електрику потрібно розплачуватись за тарифом, який утричі вищий за звичайний, – від 6,03 до 8,79 грн за кВт*год (залежно від періоду).

Ще раз, за ​​крадіжку, наприклад, 50 кВт*год. доведеться заплатити до 439,5 грн. Для порівняння: стандартний тариф на світ для побутових споживачів встановлений на рівні 2,64 грн/кВт*год, тобто за той самий обсяг струму, спожитий чесним чином, потрібно віддати 132 грн.

Про це стало відомо завдяки повідомленню контори "Вінницяобленерго".

Лічильник світла, скріншот: Facebook
Лічильник світла, скріншот: Facebook

"Раніше з розрахунку акта про порушення застосовувався тариф, за яким споживач розраховувався за електрику. Зараз це – ціна витрат обленерго на купівлю 1 кВт*год електроенергії, а також вартість її розподілу та передачі", – пояснили в обленерго.

Популярні новини зараз
Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Тарифи на передачу та розподіл струму є постійними, вони затверджуються регулятором (НКРЕКУ). А ось середня ціна купівлі електроенергії на ринку, що балансує, визначається постфактум і щомісяця різна.

Лічильник світла, скріншот: YouTube
Лічильник світла, скріншот: YouTube

"Наприклад: у 2023 році ця ціна змінювалася в межах від 3,17 до 5,07 грн/кВт*год. без ПДВ. Відповідно досить у широких межах змінювався і тариф для розрахунку за актами про порушення: від 6,03 до 8,79 грн/кВт*год", – зазначили у компанії.

Таким чином, споживачі, що зважилися на злодійство струму, не просто розрахуються за всю використану електрику, але ще й заплатять за ціною вищою за ринкову.

"Для побутових споживачів ціна виходить майже втричі вищою – не 2,64 грн/кВт*год (затверджений тариф на електроенергію), а від 6,03 до 8,79 грн/кВт*год", – резюмували в обленерго.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

У зв'язку з цим енергетики закликають українців дотримуватись правил споживання електроенергії. В обленерго запевняють: заощадити в такий спосіб не вийде.

Нагадаємо, потрібно встигнути до 20 квітня: "Газмережі" попередили споживачів.

Раніше повідомлялося, українцям дозволили контролювати борги та переплату за газ: важливу заяву "Нафтогазу".

Також, "фіксовані" тарифи закінчуються: що буде з цінами на газ, світло та воду вже у квітні.