Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми платіжками з комуналки, є дуже важлива інформація. В Україні тариф на газ із 1 травня не зміниться. Ймовірно, кубометр блакитного палива для клієнта "Нафтогазу" коштуватиме 7,96 грн.

Такий висновок можна зробити завдяки інформації на порталі компанії "Нафтогаз".

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Чинний тариф діє до 30 квітня 2024 року. Законодавство забороняє піднімати ціни на газ під час дії воєнного стану та протягом шести місяців після цього.

У Кабміні українським журналістам різних видань кажуть, що зараз навіть немає планів підвищувати тарифи на блакитне паливо. І хоча, навіть за умов чинних законодавчих обмежень, тарифи могли б підняти окремим рішенням, цього не робитимуть.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Далі є два сценарії: тариф на газ підвищать уже після закінчення повномасштабної війни; або тариф підвищать на вимогу партнерів ще під час повномасштабної війни (таких планів поки що немає).

Тарифи на газ, скріншот: YouTube
Тарифи на газ, скріншот: YouTube

Справа в тому, що в умовах євроінтеграції є пункт щодо лібералізації ринку газу. Він припускає, що тарифи мають регулюватися ринком, а не рішенням уряду.

Що цікаво, ситуація з газом в Україні навіть покращала. Чи не вперше в історії блакитного палива власного видобутку вистачило, щоби повністю забезпечити власні потреби.

Головна причина: скорочення кількості споживачів (через окупацію, велику кількість біженців, знищення промислових підприємств).

Поліпшилась і ситуація із цінами на ринку. На українській біржі у березні 2022 року тисяча кубометрів газу коштувала 33 тис. грн, а 2 квітня 2024 року – вже 13,6 тис. грн. Отже:

- вартість газу у травні, ймовірно, не зміниться;

- згідно із законом підвищувати тариф на газ мають вже після закінчення військового стану, проте можуть ухвалити й інше рішення.

Нагадаємо, коштує менше, ніж цукерка у супермаркеті: Київстар пропонує тарифи по 1 гривні.

Раніше повідомлялося, поки одні мліють від платіжок, інші платять півціни: як зменшити витрати на електроенергію.

Також, блокують кошти та закривають рахунок: за які порушення українці можуть втратити все.