У лютому поточного року в Україні спостерігалася позитивна динаміка у сфері банківських вкладів.

Згідно з останніми даними від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), загальний обсяг депозитів фізичних осіб у банках сягнув позначки в 1,2 трлн гривень на початку березня, перевищивши показник попереднього місяця на 13,1 млрд гривень.

Цей ріст став першим значним після зниження суми депозитів, яке було зафіксовано в січні 2024 року. Особливо цікавим є той факт, що українці показали виразну схильність до збереження коштів у національній валюті, на відміну від іноземної валюти.

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Станом на 1 березня 2024 року серед загального обсягу депозитів:

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще
  • 780,8 млрд гривень припадало на вклади в гривні;
  • 427,3 млрд гривень – на вклади в іноземній валюті.

Окрім того, ФОПи (фізичні особи-підприємці) займали частку 3,3% в загальній структурі вкладників, із загальним обсягом депозитів у 133,9 млрд гривень, що становить 11,1% від загальної суми вкладів.

Банківські аналітики прогнозують, що у найближчі місяці середні відсоткові ставки залишатимуться на рівні 13,5% річних для депозитів на 3-6 місяців та 12,5-13% для вкладів на термін від 9 місяців до 1 року. Водночас валютні депозити, за прогнозами, стануть менш привабливими для українців.

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Ця тенденція свідчить про відновлення довіри до національної валюти серед населення, а також про зростання стабільності та надійності банківської системи країни в цілому.

Також раніше ми повідомляли, що пенсії легко можна збільшити: у ПФУ розповіли про унікальну можливість для людей похилого віку.

Нещодавно до Пенсійного фонду можна перерахувати благодійну пожертву, щоб збільшити розмір пенсії конкретної людини, або зробити знеособлений внесок. У Нацбанку розповіли, як це працює.