Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Так, уже з 1 квітня в Україні зросте мінімальна заробітна платня. Це змінить розмір частини пенсії.

Чи відчують його пенсіонери і які зміни відбудуться у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати? Важливо відразу відзначити, що виплати зростуть у тих, хто має маленькі пенсії.

Про це стало відомо завдяки інформації від фахівців із пенсійних питань з порталу "На пенсії".

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7100 гривень, а з 1 квітня ця сума зросте до 8 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У зв'язку з цим має відбутися і автоматичний перерахунок мінімальної пенсії за віком для осіб, які:

- досягли 65 років;

- мають повний стаж (жінки – не менше ніж 30 років, чоловіки – не менше ніж 35 років);

- не працюють.

Перерахунок відбудеться, лише якщо збігаються всі три умови. Відчути підвищення зможуть лише ті, хто має загальний розмір пенсії невеликий – і то не факт. Про підводні камені перерахунку читайте нижче.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Як проходитиме перерахунок?

У зазначеної категорії осіб мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 січня розмір такої мінімальної пенсії становив 2840 гривень, з 1 квітня він збільшиться на 360 гривень та становитиме 3200 гривень. Якщо такі пенсіонери мають право на надбавки, то вони встановлюються вже вище за цей розмір.

Для розуміння: мінімальна пенсія за віком для решти пенсіонерів дорівнює прожитковому мінімуму – 2361 грн (застосовується з 1 березня 2024 року).

Якщо пенсіонери старше 65 років із повним стажем продовжують працювати, то для їхнього розрахунку застосовується стара мінімальна зарплата. Перерахунок пенсії з урахуванням актуального показника мінімалки буде здійснено лише після звільнення. Все це передбачено Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

Що потрібно знати, щоби не заплутатися?

Уточнимо, що паралельно діє постанова Кабінету Міністрів №185 від 23 лютого 2024 року. Воно також передбачає певну пільгу для непрацюючих за умови, якщо вони мають повний стаж і їм виповнилося 65 років. Згідно з нею, у таких громадян пенсія не може бути меншою за 3370 гривень.

Оскільки ця норма вже діє з 1 березня 2024 року, то практично мало хто зможе відчути додаткове збільшення пенсій з 1 квітня. Адже мінімальна пенсійна виплата у таких людей уже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали підтягнутися пенсії. Таким чином застерігаємо наших читачів від завищених очікувань щодо квітневого перерахунку.

Чи буде перерахунок тим, хто працює?

Схоже застереження можемо зробити і для пенсіонерів, які продовжують працювати. Уряд дійсно анонсував автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням додаткового стажу з 1 квітня. Однак цей перерахунок, як і в останні кілька років, буде зроблено із запізненням. Доплата за квітень і травень, швидше за все, буде здійснена у червні.

Нагадаємо, що пенсіонери, які продовжують працювати, мають право на перерахунок своєї пенсії за кожні два роки, що минули з дати призначення або останнього перерахунку пенсії. У цих випадках насамперед відбувається перерахунок пенсії за стажем. Але якщо це вигідно, то можуть переглянути і коефіцієнт заробітної плати за умови, що останні два роки пенсіонер офіційно отримував хорошу зарплату.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Заяву подавати необов'язково

Раніше, щоб зробити такий перерахунок, потрібно було обов'язково подавати заяву до Пенсійного фонду. Зараз навіть якщо заява не подається, то перерахунок рано чи пізно здійснюється автоматично.

Щороку органи Пенсійного фонду перевіряють дані щодо сплати страхових внесків тих, хто вже стоїть на обліку. Якщо за результатами перевірки видно, що станом на березень відповідного року пенсіонер отримав два роки неврахованого стажу, то з 1 квітня провадиться автоматичний перерахунок. Це також передбачено Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Останніми роками цей перерахунок не проводять саме у квітні, бо змінилися терміни надання звітності: була щомісячна, а стала щоквартальною. Відповідно, у березні у Пенсійному фонді ще немає відомостей про сплату внесків людей за перші місяці року, тому право на перерахунок пенсії з 1 квітня визначається лише ближче до травня. Потім такий перерахунок провадиться заднім числом.

Втім, і цей вид перерахунку не завжди приносить багато грошей, а іноді взагалі не відбивається на розмірі пенсії.

Скільки коштує стаж?

Насамкінець зазначимо, що через збільшення мінімальної зарплати зростає і розмір єдиного соціального внеску (ЕСВ). З 1 січня 2024 року мінімальний страховий внесок становив 1562 гривні, тобто 22% від мінімальної зарплати. З 1 квітня ЄСВ становитиме 1760 гривень.

Фактично стільки коштуватиме місяць стажу. Якщо роботодавець не платитиме за людину цю суму щомісяця, людина втрачатиме стаж. Той, хто не працює офіційно, але хоче собі самостійно заробити стаж, має таку саму суму відраховувати добровільно.

Нагадаємо, хто сказав, що піднімати зарплатню легко? Що зміниться з новою мінімалкою в Україні.

Раніше повідомлялося, з 1 квітня виплати зростуть на 400 грн.

Також, ледь вистачить на хліб: майбутніх пенсіонерів суворо попередили.