В Україні продовжуються процеси, пов'язані з наданням допомоги внутрішньо переміщеним особам, чиє життя змінилося назавжди після початку повномасштабної війни.

Міністерство соціальної політики готується до нових викликів у цій сфері, оскільки з 1 березня почнуть працювати оновлені правила виплат грошової підтримки для переселенців.

Допомога ВПО, фото: Facebook
Допомога ВПО, фото: Facebook

За даними Єдиної інформаційної бази, з початку війни у ​​2014 році й досі в Україні зареєструвалося майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Левова частка з них, а саме 3,6 мільйона, була змушена залишити будинки вже після 24 лютого 2022 року. Це люди, які втратили свій будинок, роботу, звичний спосіб життя.

Минулого року, у січні 2023-го, допомогу на проживання отримували 2,5 мільйона переселенців. Наразі, за попередніми оцінками Мінсоцполітики, така фінансова підтримка з березня може виходити близько 1,5 мільйона осіб. Однак поки що складно спрогнозувати точну кількість заявників, адже процес формування нових списків ще триває.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Допомога ВПО, скріншот: YouTube
Допомога ВПО, скріншот: YouTube

Відомо, що тепер допомога призначатимуть на сім'ю, а не на одну людину, як раніше. Її розмір визначатиметься виходячи із середньомісячного сукупного доходу на одного члена сім'ї, який не повинен перевищувати 9444 гривні. Саме тому заявки формуватимуться з урахуванням усіх членів сім'ї.

Незважаючи на ці зміни, виплати досі здійснюються за старими правилами – на окремі особи чи одиноких матерів із дитиною. Технічно неможливо відразу перейти на новий формат нарахування допомоги за сімейним принципом. Втім, згодом система має запрацювати.

Нагадаємо, за стаж тепер "платимо" більше: що змінилося у тарифах на пенсійні внески в Україні

Як повідомляв "Знай.uа", не платили – тепер мучиться: комунальники припинили жарти та перейшли до справи

Знай.ua писав, індексація вдарила не тільки по пенсіях: кому ще чекати підвищення