Сьогодні в Україні кожен п'ятий дорослий громадянин офіційно не працевлаштований. При цьому парадоксально те, що роботодавці стикаються із серйозним дефіцитом кваліфікованих кадрів, незважаючи на готовність платити високі зарплати.

Війна, міграція та мобілізація – ось фактори, які кардинально змінили ситуацію на ринку праці.

День медичного працівника
День медичного працівника / Фото з вільних джерел

За словами голови комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, близько 10 мільйонів громадян України опинилися за кордоном, а внутрішні мігранти – люди, які раніше займалися фізичною працею на сході країни, зіштовхнулися із проблемою адаптації на заході та в центрі України .

Війна викликала масштабну мобілізацію, що призвело до відходу цінних кадрів із підприємств. Багато хто, побоюючись мобілізації, пішов у підпілля або знайшли віддалену роботу.

Популярні новини зараз
Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Офісний працівник, фото lexinform
Офісний працівник, фото lexinform

Це створило багато вакансій на підприємствах, які важко заповнити.

Як вирішити проблему? На думку Гетьманцева, вирішення структурної проблеми ринку праці займе час, але можна виділити кілька напрямків:

  • Перекваліфікація та перенавчання громадян.
  • Надання грантів на власну справу.
  • Стимулювання працевлаштування військовослужбовців на ВПО.
  • Залучення пенсіонерів, ветеранів та домогосподарок до економічної діяльності.

Домогосподарка / фото: Freepik
Домогосподарка / фото: Freepik

Вже зараз ми бачимо зміни на ринку праці: жінки обіймають водійські та робочі посади, а на робочих місцях з'являються працівники зрілого віку.

Війна змусила суспільство переглянути стереотипи та відмовитися від дискримінації за віком та статтю. Таким чином, непрості часи стали каталізатором для змін, яких не вдалося досягти за десятиліття.

Також наш портал інформував, що велич ФОП – це погано: Гетьманцев звинуватив підприємців в ухиленні від мобілізації

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що у українців почнуть урізати зарплати через борги