2023 року виконавчі служби в Україні впоралися з рекордною сумою стягнень боргів з наших громадян – понад 25 мільярдів гривень, що є найвищим показником за останні 5 років.

Це стосується виконаних виконавчих документів як державною, так і приватною виконавчою службою, повідомляє Опендатабот.

борги
борги

Однак важливо зазначити, що ця сума становить лише 6% від загального боргу, який мали повернути боржники.

Іншими словами, за кожну гривню боргу було стягнуто лише 6 копійок. Цей показник трохи покращився в порівнянні з попереднім роком, але, як і раніше, невисокий.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Система судового стягнення стала більш ефективною завдяки появі приватних виконавців та автоматичному блокуванню рахунків.

Динаміка стягнень боргів / фото: скріншот Опендатабот
Динаміка стягнень боргів / фото: скріншот Опендатабот

Тим не менш, зростання кількості боржників через війну та недостатня поінформованість про штрафи за порушення правил дорожнього руху створюють додаткові складності у цій галузі.

"Судове стягнення боргів значно покращилося завдяки появі інституту приватних виконавців та автоматичному блокуванню рахунків. Однак ситуація ускладнюється стрімким зростанням кількості боржників через війну та недостатнім інформуванням щодо штрафів за порушення правил дорожнього руху, які становлять майже 20% від усіх боргів у країні", – сказав керівник Опендатаботу Олексій Іванкін.