Що варте за тим, що українці, зіштовхуючись із зростанням тарифів на комунальні послуги, не можуть покладатися на житлові субсидії? Ця історія почалася ще 1995 року, коли з'явилася програма субсидій.

Спочатку правила для отримання субсидій були досить м'якими, але згодом стали жорсткішими, повідомляє джерело.

Субсидії 2018 в Україні
Субсидії 2018 в Україні

У перший рік субсидії отримували 20% домогосподарств, але згодом ця цифра скоротилася до 1%. Наразі, щоб зрозуміти статистику субсидій, треба копатися на засіданнях уряду.

Наприклад, у лютому 2024 року субсидії отримали 2,3 мільйони домогосподарств, і це лише зимові субсидії для опалювального сезону. Влітку кількість одержувачів зменшується вдвічі.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

субсидіанти
субсидіанти

Правила призначення субсидій дуже специфічні

Наприклад, при отриманні субсидії на воду враховується менше споживання, ніж фактичне, а субсидія на опалення розраховується не за реальною площею квартири, а за "нормативною".

Це, у свою чергу, може підштовхнути громадян до переїзду до квартир меншої площі.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Проте самі правила отримання субсидій стають щось на зразок пастки. Так, вони обчислюються за доходами домогосподарства, але в ситуації, коли держава підштовхує до обмеження споживання, це стає дискримінацією для багатьох пенсіонерів та громадян.

Існує навіть приказка серед чиновників, що 15% прибутку – це як чарівна паличка. Проте весь цей механізм є не більш ніж ілюзією соціальної підтримки. Щоб справді знизити залежність від державних субсидій, необхідно радикально змінити систему.

оформлення субсидій
оформлення субсидій

Як із цим боротися?

  1. Однією із пропозицій є максимальна лібералізація системи житлових субсидій. Замість складних нормативів та дискримінаційних обмежень, основним критерієм має стати розмір пенсії.
  2. Підробка або наявність городу не повинні бути перешкодою для підтримки.
  3. Головне – не допустити бюрократичної пастки та максимально спростити систему. Зрештою, справедливість має бути доступною кожному, а не обраним.

Раніше ми писали про те, що не вистачить навіть заплатити за світло: українцям пропонують компенсацію за комуналку від 236 гривень

Крім того, Знай.ua повідомляв, що вже майже вдвічі дешевше: що буде з платіжками простих українців